Sluiten

Winkelen

Shoppen is voor veel reizigers naar Florida een prettige bijkomstigheid. Florida kent een enorm aanbod aan winkels met een serviceniveau waar men in Europa vaak een puntje aan kan zuigen. Afhankelijk van de dollarkoers is winkelen in Florida vaak ook goedkoop. Bij een gunstige dollarkoers kunnen de voordelen op de prijzen van kleding en schoenen flink oplopen. Je betaalt gemiddeld enkele tientallen procenten minder dan bij ons en als je in outlet stores slaagt dan kan je voordeel oplopen tot maar liefst 75% of meer vergeleken met Europa.

Kleding en schoenen

Wij adviseren vakantiegangers dan ook om niet met teveel bagage naar Florida te reizen. Op die manier heb je voldoende ruimte om ter plaatse aangeschafte kleren en schoenen mee te kunnen nemen naar Nederland. Wees niet bang dat je niet zult slagen tijdens het winkelen, want het aanbod is groot en het aantal exemplaren dat per maat beschikbaar is is vaak groter dan bij ons.

Shopping malls

winkelen

De meeste winkels in Florida vind je in winkelcentra (shopping malls). Deze vaak uitstekend opgezette winkelcentra vind je vooral langs uitvalswegen aan de rand van steden en dorpen. De meeste winkelcentra zijn overdekt, een uitzondering is het vooral op toeristen gerichte Bayside Marketplace dat bij het centrum van Miami ligt.

Vrijwel alle winkelcentra zijn zeven dagen per week open, bieden gratis parkeerplaatsen en zijn voorzien van een foodcourt. Een foodcourt is een centrale plek waar allerlei eettentjes verzameld zijn rondom een plein waar je het eten kunt nuttigen. In deze foodcourts vind je vaak een variatie aan soorten eten, van pizza’s tot hamburgers en van noedels tot taco’s. In vrijwel elke foodcourt zijn minimaal een aantal bekende fastfoodketens vertegenwoordigd zoals bijvoorbeeld McDonalds, Burger King, Taco Bell, Subway of KFC.

Grote publiekstrekkers in de malls zijn de grotere warenhuizen van bijvoorbeeld Macy’s, Sears en JC Penny’s.

Openingstijden

De openingstijden variëren per shopping mall. Vaak gaan ze tussen 8 en 10 uur ‘s morgens open en sluiten ze ‘s avonds zelden voor 8 uur hun deuren. Op zondag zijn de winkels meestal iets later open en sluiten ze vaak wat eerder.

Populaire winkelcentra

Populaire shoppingmalls in Florida zijn Aventura Mall (Miami), Bayside Marketplace (Miami), International Plaza (Tampa), Dadeland Mall (Miami), The Mall at Millenia (Orlando), Florida Mall (Orlando) en het luxe Ball Harbour Shops (Miami Beach).

winkelen

Kleine winkelcentra

Op tal van plekken vind je kleinere concentraties aan winkels. Deze kleine winkelcentra zijn te vergelijken wat betreft afmetingen met onze eigen wijkcentra. Het grote verschil is dat ze geografisch gezien niet per wijk te vinden zijn, maar vrijwel willekeurig verspreid liggen over Florida. Een ander verschil is dat het niet gaat om een bijna vaste verzameling aan eerste levensbehoeftes zoals in Nederland (bijv. supermarkt + slager + bakker + bloemenzaak + boekenzaak) maar een totaal willekeurige verzameling van winkels. In dergelijke winkelcentra vind je de wat meer gespecialiseerde winkels en vaak ook de winkels die niet tot een keten behoren.

creditcards

credit card

Betalen met een creditcard in plaats van met contant geld kan voordelen hebben, zoals bijvoorbeeld de gratis verzekering van je aankopen voor een bepaalde tijd.

lees verder
Douaneregels

douaneregels

Je mag niet onbeperkt spullen kopen in Florida en deze belastingvrij meenemen naar Nederland. De grens ligt momenteel op 430 euro per persoon.

lees verder

outlet shops

Dé manier om zo goedkoop mogelijk kleding, schoenen en andere spullen te kopen is in de zogenaamde outlet shops. In deze merkgebonden winkels worden oude collecties en producten met minimale kwaliteitsafwijkingen tegen zeer lage prijzen aangeboden.

lees verder
sales tax

sales tax

De prijzen die je in de winkels ziet zijn zonder ‘sales tax’. Deze lokale vorm van BTW wordt bij het afrekenen berekend. Voor Florida is de standaard sales tax 6%. Lokaal kan er een toeslag van 0,5 tot 1,5 procent voorkomen.

lees verder