Sluiten

Stranden

Florida heeft een kustlijn van 2173 kilometer waarvan een kleine 1700 kilometer uit stranden bestaat. Het soort stranden laat zich zeer gemakkelijk in twee types onderscheiden. Langs kusten van de Golf van Mexico vind je de mooiste stranden: parelwit tot lichtgeel met op veel stukken een felblauwe zee die een prachtig samenspel vormen met de prachtige standen en de groene natuur. Deze kindvriendelijke stranden laten zich verder kenmerken door warmer zeewater dan aan de oostkust, minder golven en in veel gevallen een zee die slechts geleidelijk aan dieper wordt.

Aan de westkust en aan de zuidkusten van de Florida Keys zijn de stranden wat minder geschikt voor gezinnen met zeer jonge kinderen vanwege de sterkere stroming en de hogere golven die over het algemeen aanwezig zijn. Niet voor niets zijn dit de stukken strand waar je de meeste watersporters vindt.

Oostkust

strand oostkust

Aan de oostkust vind je de twee van de beroemdste stranden van Amerika: South Beach en Daytona Beach. Echter, praktisch de hele oostkust van Florida bestaat uit strand, je zou met enkele onderbrengingen bijna over het strand kunnen lopen van Miami Beach in het zuiden tot aan Jacksonville in het noorden van Florida.

Dit zijn de topstranden langs de oostkust van Florida

South Beach (Miami Beach)
Zonder enige twijfel het bekendste strand van Amerika is South Beach aan de zuidkant van Miami Beach. Het brede strand met mooi zacht zand en het prachtige Ocean Drive als decorvulling op de achtergrond is al jarenlang het domein de verzamelplaats van mooie mensen, sportievelingen en strandliefhebbers. De art deco gebouwen en de wuivende palmbomen zorgen voor een unieke sfeer die je nergens ter wereld terugvindt.

Voor fotografen is er altijd wel een moment op de dag dat je hier geweldige foto’s kunt maken. ‘s Morgens begint de dag met een mooie zonsopkomst boven water, overdag is het vooral mensen fotograferen op en rondom South Beach en bij zonsondergang maak je de mooiste foto’s met je camera op het westen gericht, waar de art deco hotels met hun architectuur en prachtige verlichting voor een geweldige setting zorgen.

Sunny Isles (Miami Beach)
Niet de meest bijzondere stranden, maar wel een plek waar steeds meer toeristen terechtkomen als gevolg van de bouwdrift van vastgoedmagnaten zoals Donald Trump. Tot het einde van de vorige eeuw leidde Sunny Isles een redelijk anoniem bestaan als toeristische bestemming. Appartementsgebouwen waar vooral relatief goedkope condo’s stonden te wachten op nieuwe eigenaren werden afgewisseld met wat relatief kleine hotels van maximaal 6 tot 8 verdiepingen hoog. De snel groeiende populariteit van Miami als vakantiebestemming en de enorme economische groei aan het begin van deze eeuw hebben ervoor gezorgd dat talloze investeerders gezorgd hebben voor een grote make-over van Sunny Isles.

Het mooie witte zandstrand lag er al jaren, de bebouwing langs de stranden bestaat nu inmiddels uit hoogbouw hotels en appartementen. Hoewel het strand daardoor wel een stuk aan charme in heeft moeten leveren is het een ideaal alternatief voor wie het hippe en dure South Beach niet zo nodig hoeft. Aan de overkant van Lincoln Road zijn ook voldoende winkelcentra en restaurants weggezet om ervoor te zorgen dat je ‘s avonds niet persé zuidwaarts hoeft te rijden voor je vertier.

Daytona Beach
De plaats Daytona Beach is een populaire bestemming onder jongeren tijdens de zogenaamde Spring Breaks, de lentefeesten waarbij de Amerikaanse schooljeugd vooral uit hun dak gaat op vakantiebestemmingen zoals Florida, California en Mexico. De populariteit van Daytona schuilt hem vooral in het feit dat je op een groot deel van het brede zandstrand met auto’s mag en kunt rijden. Lekker met je auto (vierwielaandrijving is hier niet nodig) tot aan het water rijden, koelbox en parasol eruit en lekker relaxen.

Op jaarbasis trekt Daytona Beach maar liefst 8 miljoen toeristen aan, waarmee het goed is voor ongeveer een zesde deel van alle toeristen (Amerikanen en internationaal) die Florida bezoeken. Grote trekpleisters buiten het strand zijn de diverse races (motor en auto) die hier georganiseerd worden en het uitstekende uitgaansleven. Wie op zoek is naar een idyllisch tropisch strand om lekker te chillen kan hier beter wegblijven.

West Palm Beach
Een stuk minder levendig is Palm Beach, een plaats die zich vooral richt op de mensen met een beter gevulde beurs. Niet voor niets dat in Palm Beach regelmatig sterren en succesvolle zakenmensen vertoeven. De witte stranden met de palmen waar de plaats haar naam aan te danken heeft behoren toto de betere stranden van Florida. Als je geluk hebt kun je een beroemdheid spotten, maar die kans is kleiner dan dat sommige bronnen je willen doen geloven.

Westkust

strand westkust

Langs de Golf van Mexico vind je de mooiste stranden van Florida. Rustiger, witter, zonniger en meer natuur. Hier vind je dolfijnen, zeekoeien, zeeschildpadden en allerlei prachtige vogels die samen met de mens genieten van parelwitte stranden.

Onze strandtips aan de westkust

Sanibel en Captiva
Voor de kust bij Fort Myers vind je de eilanden Sanibel en Captiva, die met de auto alleen bereikbaar zijn over de Sanibel Causeway, een tolweg die in 1963 de veerboot verving. Sindsdien is het aantal bezoekers aan voornamelijk Sanibel flink toegenomen, maar druk is het er eigenlijk nooit. Dat komt doordat zowel de accommodaties als de strandbezoekers zelf mooi verspreid over het lange strand te vinden zijn. Hier geen schreeuwerige boulevards en grote hotelcomplexen, maar genieten van strand, natuur en zon.

Wat bezoekers aan de stranden van Sanibel op zal vallen is de enorme schelpenpracht die je vindt op het zand. Miljoenen schelpen in alle maten en kleuren liggen als het ware voor het oprapen. Naast schelpen zie je op het strand redelijk wat vogelsoorten. De vogels komen af op de gestrande schelpen waar nog levende inhoud in zit en om in de branding vis te vangen. Het zeer langzaam aflopende zandstrand zorgt voor grote delen aan ondiep water, wat ideaal is voor vissende vogels. Het rustige zeewater maakt deze stranden daarom ook zeer geschikt voor jonge kinderen.
Wie geluk heeft, ziet hier op zee dolfijnen zwemmen, die kans is zeker aanwezig. Als je meer zekerheid wilt hebben om dolfijnen in het wild te zien kun je altijd nog met een bootje de zee opgaan. De bestuurders weten uitstekend hoe ze ervoor kunnen zorgen dat je dolfijnen te zien krijgt.

Clearwater Beach
Wat meer noordelijk vind je Clearwater Beach, een breed zandstrand in Tampa Bay. Een stuk meer toeristisch dan het de hierboven beschreven stranden van Sanibel en Captiva maar vanwege de hagelwitte stranden een zeer populaire strandbestemming in Florida.

Net als in Miami Beach vind je hier voldoende vertier in de vorm van restaurants, waterspellen en winkels, maar het is minder druk en goedkoper dan Miami Beach. Wie geen zin heeft om te veel in Florida rond te rijden en een leuke allround bestemming zoekt met veel uren zonneschijn moet de mogelijkheden die Clearwater Beach biedt echt eens bekijken.