Sluiten

Orlando

Het centraal in Florida gelegen Orlando is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de staat. Dat heeft het vooral te danken aan de aanwezigheid van grote pretparken zoals Disney World Resort, Universal Studios en SeaWorld Orlando. De meeste toeristen die Orlando bezoeken doen dat om deze attractieparken te bezoeken. Daarnaast zijn ze vooral te vinden in de outlet malls om goedkope kleding en schoenen te kopen en aan International Drive om te eten, te drinken en vertier op te zoeken zoals het Ripley’s Believe It Or Not museum (gevestigd in een huis dat verzakt lijkt te zijn) en de leuk opgezette midgetgolfbanen in prachtige thema’s zoals piraten of Hawaii.

International Drive

Het kloppend hart voor toeristen in Orlando is International Drive, vaak afgekort als simpelweg ‘I-Drive’. Op de pagina over International Drive lees je alles over hotels, restaurants, winkels en attracties langs International Drive.

alles over International Drive

Downtown Orlando

Downtown Orlando

De kans dat je als toerist in het centrum van Orlando terechtkomt is vrij klein. De meeste bezoekers aan Orlando beperken zich tot de pretparken, de winkelcentra en International Drive. Jammer want Downtown Orlando is toch ook zeker de moeite van het bezoeken waard. Orlando was vroeger een vrij suffige stadje dat pas halverwege de vorige eeuw een enorme groei doorstaan heeft. Tijdens de expansie van Orlando zijn gelukkig grote delen van het historische centrum intact gebleven. Oude panden, spoorwegen en pleinen doen je soms terug in de tijd wanen als je door de straten van Orlando loopt.

Je moet er dan wel voor zorgen dat je niet te veel omhoog kijkt, omdat je dan ongetwijfeld geconfronteerd wordt met de voor Amerikaanse steden onvermijdelijke moderne hoogbouw die een prominente plaats ingenomen heeft in het hartje van de stad. Het financiële hart van Orlando zorgt ervoor dat overdag bijna honderdduizend mensen in het centrum van Orlando aanwezig zijn, terwijl er slechts een kwart van dat aantal mensen ook daadwerkelijk wonen in het centrum. De meesten komen overdag om hier te werken en verdwijnen na kantoortijd hoofdzakelijk weer richting de suburbs.

Omdat de meeste mensen overdag zich in de vele kantoren bevinden is het minder levendig dan dat je zou verwachten. ‘s Avonds is er meer leven in de straten van Orlando vanwege het vrij nadrukkelijk aanwezige nachtleven dat vooral in een paar straten geconcentreerd is. Het centrum maakt dan een sfeervolle indruk. Als je tijd hebt moet je hier zeker een keertje gaan eten ‘s avonds.

brandweerkazerne van Orlando

Wie ervoor kiest om overdag Orlando te bezoeken kan het beste een paar uur uittrekken voor een uitgebreide wandeling. Het leukste deel is het stuk dat ligt tussen Garland Avenue in het westen, Rosalind Avenue in het oosten, South Street in het zuiden en Robinson Street in het noorden. Wie door dit stukje historisch centrum loopt moet zeker even aandacht schenken aan het oude station en de bijbehorende spoorlijn, de brandweerkazerne met de prachtige authentieke brandweerauto’s en de vele kerken die je in allerlei vormen en maten tegenkomt in Orlando.

Net ten oosten deze zone vind je Lake Eola Park, dat vooral bestaat uit het meer Eola. Een wandeling rondom het meer is zeker de moeite waard. Vanaf de rand van het meer kun je mooie foto’s van Orlando maken.

TIP

Orlando bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Orlando hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Orlando is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze geweldige Amerikaanse stad.

Pretparken

De vele themaparken zijn de belangrijkste reden voor bezoekers om naar Orlando te komen. Op de pagina pretparken gaan we uitgebreid in op de pretparken die je onder andere in Orlando vindt.

alles over pretparken in Orlando

Overnachten

Overnachten

In en rondom Orlando zijn volop overnachtingsmogelijkheden te vinden. Per wijk is het aanbod van accommodaties verschillend. Zo zul je in de buurt van de luchthaven en van het Convention Center vooral de meer zakelijke hotels vinden, niet zelden behorend tot grotere ketens zoals Hilton, Marriott en Hyatt.

Het zuidelijke deel van International Drive kent vooral veel grote resorts. Complexen met honderden kamers en soms zelfs meer dan duizend kamers zijn vooral populair bij gezinnen met kinderen en families. Het gaat hier vooral om appartementen met (deels) hotelservice of hotelkamers met extra slaapkamers en een apart zitgedeelte (suites). De prijs/kwaliteitsverhouding van deze accommodaties is vaak prima in orde. Zeker als je het vergelijkt met hotels en appartementen in Europa krijg je enorm veel waar voor je geld.

Sommige parken kennen hun eigen hotels, vaak geheel opgezet in een bepaald thema. Dergelijke hotels vind je ook buiten de pretparken zelf zoals bijvoorbeeld het Nickelodeon Hotel ten zuidwesten van Orlando. Het slapen binnen een bepaald thema is in verhouding duurder dan een gewoon hotel. Vooral de Disney hotels hebben de reputatie om aardig aan de prijs te zijn. Of dat de moeite waard is, is voor ieder persoonlijk. Wij vragen ons af of Disney aankleding een meerprijs van tientallen procenten tot zelfs het dubbele rechtvaardigt. Aan comfort krijg je niets extra’s en wat betreft vierkante meters kameroppervlakte moet je soms zelfs inleveren in vergelijking tot andere hotels. Een hotel dat wij durven te tippen vanwege de uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding is Floridays Resort aan International Drive.