Sluiten

Miami

De stad Miami ligt in het zuidoosten van Florida. Samen met Orlando vormt de agglomeratie Miami de belangrijkste toeristische bestemming van de staat Florida. Met vijf miljoen inwoners is Miami inclusief de aangrenzende plaatsen tevens de grootste stad van Florida.

Van alle inwoners is ongeveer de helft van Latijns-Amerikaanse afkomst. Dat is duidelijk terug te zien in het dagelijks leven. Sommige wijken zijn vrijwel geheel Spaanstalig, vooral Cubanen en in iets mindere mate Mexicanen zijn in centraal Miami nadrukkelijk aanwezig. De enorme migratie van latino’s en hispanics is vooral het gevolg geweest van de geografische ligging van Miami en het aantrekkelijke klimaat wat voor velen te vergelijken is met het klimaat uit het land van afkomst.

De economische situatie van Miami is niet altijd even rooskleurig geweest. Armoede en criminaliteit vierden hoogtij aan het einde van de vorige eeuw. Miami stond in de jaren tachtig en begin jaren negentig bekend als belangrijke doorvoerhaven van drugs. Het aantal moorden in Miami lag in die tijd ook relatief hoog, waarbij helaas soms ook toeristen de dupe waren tijdens roofovervallen.

Het imago van Miami was zeer beroerd, wat uiteraard ook een negatief effect had op het toerisme naar de stad. Films zoals Scarface hebben het imago ook geen goed gedaan. Door de televisieserie Miami Vice kwam Miami weer in beeld bij het grote publiek als zijnde een interessante stad.

Flink opgeknapt

Miami

Het aanpakken van de criminaliteit door de overheid en alle moeite die gedaan is om van Miami een leuke en leefbare stad te maken hebben hun vruchten afgeworpen. Sinds eind jaren negentig is de populariteit van Miami én Miami Beach enorm toegenomen. Miami is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Amerika.

Het vele geld dat door de groei van het toerisme naar Miami strooide heeft geresulteerd in flinke investeringen van projectontwikkelaars in de stad. Er zijn miljarden geïnvesteerd in het opknappen van bestaande panden en er zijn veel nieuwe projecten weggezet. Het huidige Miami is in topvorm en waarschijnlijk een blijvend populaire vakantiebestemming in Florida.

Freedom Tower

Centraal in Miami vind je een geelachtige toren die wat betreft kleur en bouwstijl opvalt tussen de directe omgeving is de Freedom Tower. Het gebouw was in 1925 gereed en heeft opvallende stijlelementen die architectonisch onder de Spanish Renaissance Revival vallen.
Na de oplevering in 1925 deed het gebouw dienst als hoofdkantoor van The Miami News, een lokale krant die tot 1957 gehuisvest was in deze 78 meter hoge toren. Tijdens de enorme instroom van immigranten uit Cuba in 1960 is de toren in gebruik genomen om alle administratieve handelingen inzake de immigratie uit te voeren. Ook werd hier indien nodig medische hulp geboden aan de nieuwkomers.

Voor veel Cubanen was de toren het eerste gebouw waar ze mee te maken kregen bij aankomst in Miami. Als eerste station op de weg naar vrijheid kreeg de toren haar naar Freedom Tower. Deze naam wordt hedendaags nog steeds gehanteerd, hoewel de toren haar functie als overheidsgebouw al in de jaren zeventig verloor toen de toestroom van Cubanen stokte.

Downtown Miami en de Freedom Tower

Downtown Miami

Het centrum van Miami heeft geen centrumfunctie zoals we die in Nederlandse steden kennen. Een centrum van een Amerikaanse stad bestaat veelal uit kantoren en banken. Miami is hier geen uitzondering op. Downtown Miami bestaat vooral uit hoogbouw kantoorgebouwen, men komt hier vooral om te werken. Een uitzondering vind je aan de noordzijde van het centrum. Het Bayfront Park, Bayside Market Place, de American Airlines Arena en de winkels in Flagler Street zijn bedoeld om te ontspannen en te vermaken.

Bayside Marketplace

Bayside Marketplace

Vooral gericht op toeristen is het deels open winkelcentrum Bayside Marketplace. Dit winkelcentrum bestaat uit een begane grond en een eerste verdieping, waar zich ook een zogenaamd foodcourt bevindt. Vanaf de waterkant heb je een mooi uitzicht op Miami en voor de liefhebbers kun je hier uit meerdere boottochten langs Miami, Miami Beach en de haven van Miami kiezen.

Coconut Grove

Ten zuiden van het centrum van Miami vind je Coconut Grove, een populaire wijk van Miami. Naast een aangename wijk om te wonen is het vooral ook een gebied dat gericht is op vermaak in de vorm van winkels en uitgaansgelegenheden. De Cocowalk is een open winkelcentrum met vooral toeristische winkeltjes, een Hooters bar en nog een aantal horecagelegenheden.

Rondom de Cocowalk vind je inmiddels een groot aantal restaurants en wat winkels. Opvallend voor de restaurants en bars is dat de meesten voorzien zijn van een buitenterras, iets wat je in Miami verder niet zoveel ziet (Miami Beach buiten beschouwing gelaten).
Naast de Cocowalk vind je Shoppes at Mayfair in the Grove. De winkels die je hier vindt zijn wat minder mainstream en daardoor zeker de moeite om ook eens binnen te wandelen.

De wijk Coconut Grove biedt nog een aantal andere bezienswaardigheden:
– Vizcaya Museum and Gardens
– The Kampong
– Miami Science Museum

Little Havana

Little Havana

Dé Cubaanse wijk waar het beroemde carnaval van Miami in Calle Ocho (8th Street) elk jaar voor een enorme drukte in de wijk zorgt. Kenmerkend en veel gefotografeerd zijn de domino spelende Cubanen. Opvallend voor de wijk is dat Spaans hier de voertaal is. Veel inwoners in dit deel van Miami zijn de Engelse taal zelfs amper of helemaal niet machtig.

Wie hoopt hier echte Cubaanse sigaren te kunnen kopen heeft pech, want de sigaren die hier verkocht worden kunnen overal vandaan komen behalve uit Cuba. Dit is vanwege het embargo waardoor de import van Cubaanse sigaren verboden is.

Coral Gables

Coral Gables

Volgens velen het mooiste deel van Miami is Coral Gables, gelegen ten westen van Little Havana en Downtown Miami. De stad Coral Gables is in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen als één van de eerste speciale woongemeenschappen waar men onder strikte regels en met bewakingspoorten aan de ingangen zou gaan leven. Kenmerkend nu nog zijn de strenge regels waaraan de huiseigenaren moeten voldoen. Zo zijn er regels met betrekking tot het zichtbare groen aan de straatkant en aan de afmetingen van borden waarop aangegeven wordt dat een huis te koop staat. De panden die er staan vallen architectonisch onder de Mediterranean Revival Style. De huizenprijzen liggen hier aanzienlijk hoger dan in veel andere delen van Miami.

Belangrijke spots in Coral Gables zijn het prachtige Biltmore Hotel met de bijbehorende golfbaan, winkelstraat Miracle Mile, de Fairchild Tropical Botanic Garden, de mooie route Coral Way en het openbare zwembad Venetian Pool. Zelfs al heb je een zwembad bij je appartement of hotel dan is een bezoekje aan dit unieke zwembad de moeite waard. Verwacht geen gigantisch waterpark met enorme glijbanen maar een prachtig stukje architectuur. Let op: kinderen jonger dan 36 maanden (aantoonbaar met ID) mogen niet binnen.

Key Biscayne

Gelegen ten zuiden van Miami Beach en ten zuidoosten van Downtown Miami vind je Key Biscayne. Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit eiland geen onderdeel van de Florida Keys.

Voor toeristen heeft Key Biscayne niet meer te bieden dan enkele mooie stranden, het Miami Seaquarium langs aanvoerweg Rickenbacker Causeway en het prachtige uitzicht op Downtown Miami vanaf deze laatstgenoemde weg. Een groot deel van Key Biskayne bestaat uit parken, golfterrein en vooral privé appartementen.

Wie naar Key Biscayne wil rijden moet aan het begin van de Rickenbauer Causeway tolgeld betalen.

Miami Airport en omgeving

De internationale luchthaven van Miami ligt zeer centraal in Miami en is goed bereikbaar via de snelwegen. Als je van of naar de luchthaven wilt rijden moet je er rekening mee houden dan met name de Dolphin Expressway (State Road 836) regelmatig te maken heeft met files. Wie van of naar Miami Beach wil reizen kan daarom beter de Julia Tuttle Causeway (I-195) en de Airport Expressway (State Road 112) pakken. Binnendoor rijden, dus de snelwegen en hoofdwegen vermijden, is niet aan te raden. De wijken rondom de luchthaven zijn over het algemeen de armste wijken van Miami. Op dit soort plekken wil je als toerist niet de weg kwijtraken.

Als je een hotel in de buurt van de luchthaven wilt reserveren dan kun je het beste een hotel kiezen dat meteen ten zuiden van het vliegveld ligt. Tussen de Dolphin Expressway en NW 7th Street vind je hotels van ketens zoals Hilton en Sofitel. Ook aan Le Jeune Road net iets ten zuiden van de Dolphin Expressway vind je een ruime keuze aan uitstekende hotels. Als je tijdens je overnachting in Miami toch ook echt iets wilt zien dan adviseren we om toch uit te wijken naar Miami Beach, zodat je daar een glimp op kunt vangen van het geweldige leven op South Beach.

Miami Beach

Met Miami Beach is meteen dé belangrijkste toeristische plek genoemd van Miami. Officieel is Miami Beach een aparte stad met een eigen bestuur, maar omdat het geografisch gezien bij “Groot Miami” hoort zien velen Miami Beach gewoonweg als de strandwijk van Miami. Omdat er over Miami Beach best veel te vertellen is, hebben we een aparte Miami Beach pagina gemaakt.

alles over Miami Beach

Bezienswaardigheden

Miami is vooral een stad waar men leeft en werkt. Hoewel je hier een ruim aanbod van bezienswaardigheden en attracties hebt is het in verhouding minder toeristisch dan veel andere vakantiebestemmingen waar je vaak grote concentraties aan vermaak hebt. In Miami zul je redelijk wat kilometers moeten maken omdat alles verspreid over de stad ligt. Een huurauto is daarom aan te raden als je veel wilt zien en doen.

Onze tips in Miami en omgeving:
South Beach: hét strand van Miami Beach
Art Deco District: prachtige architectuur in een geweldige wijk
– Miami Seaquarium: als dolfinarium kleiner dan SeaWorld Orlando, maar heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
– Coconut Grove: levendige wijk met de Cocowalk als centraal uitgaansgedeelte
– Miami Metrozoo: behoort tot de mooiste dierentuinen van Noord-Amerika
– Fairchild Tropical Garden: prachtige tropische tuin
– Monkey Jungle: aapjes kijken waarbij niet de apen maar de mensen in kooien zitten
– Bayside Marketplace: leuk toeristisch winkelcentrum met mogelijkheden om een rondvaart te maken
– golfbanen: verspreid over heel Miami vind je prachtige golfbanen
– Vizcaya Museum and Gardens: prachtige villa met overweldigende tuin die nu dienst doet als museum
– Miami Museum of Science and Planetarium: prachtige exposities in dit wetenschapsmuseum
– Venetian Pool: volgens ons het mooiste openbare zwembad ter wereld
– Lowe Art Museum: kunstmuseum met zeer uitgebreide collectie
– Biltmore Hotel: het mooiste gebouw van de wijk Coral Gables en volgens ons ook één van de meest indrukwekkende gebouwen van heel Miami
Fontainebleau Hotel: dit vijfsterren hotel in Miami Beach is zowel buiten als binnen een hoogstaand staaltje van luxe en architectuur
– Jungle Island: waan je in de jungle tijdens een bezoek aan dit park dat voorheen Parrot Jungle heette
– Everglades: al op enkele mijlen ten westen van Miami begint het Everglades National Park: moeras, krokodillen en indianen is wat je hier aantreft

TIP

Miami bezienswaardigheden top 10

De site top10bezienswaardigheden.nl publiceert de beste bezienswaardigheden, attracties en hotspots van een groot aantal steden, eilanden, streken, provincies en landen wereldwijd. Ook voor de stad Miami hebben ze een lijstje gemaakt. De top 10 bezienswaardigheden van Miami is een heuse aanrader om te zien wat je echt niet mag missen in deze geweldige Amerikaanse stad.