Sluiten

Everglades

De Everglades is een enorm groot moeraslandschap dat vrijwel het hele zuidelijke deel van de staat Florida bedekt. Het Everglades National Park is slechts een deel van het hele natuurgebied. Het ecologisch systeem van de Everglades is complex en van onschatbare waarde voor het hele zuidelijke deel van Florida. Zodra je het gebied vanuit noordelijke richting binnenrijdt, zie je de zogenaamde wetlands langs de snelweg liggen. Grasland met een laagje water dat varieert van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter diepte.

Het vele water in het moerasgebied wordt vooral in stand gehouden door evapotranspiratie. Bij dit systeem verdampt water dat zich op de planten bevindt en komt op die manier in de atmosfeer terecht. Flinke regen- en onweersbuien, met name in de zomerperiode, zorgt ervoor dat het water weer op de grond terechtkomt. Dit uitgekiende systeem resulteert in typische fauna die hoort bij moerassige gebieden en in dieren die hier uitstekend kunnen leven zoals schildpadden, alligators, krokodillen en slangen

Everglades National Park

Everglades National Park

Het nationale park is een beschermd natuurpark dat met een oppervlakte van zo’n zesduizend vierkante kilometer slechts een vijfde deel van de Everglades omvat. Hier vind je vooral een combinatie van gras, water en tienduizenden eilandjes. In de zomermaanden tref je hier ook enorm veel muggen aan die je zowat lekprikken als je het waagt om met onbedekte lichaamsdelen de auto uit te stappen.

Muggenwerende middelen op basis van deet zijn dan ook aan te raden als je in de zomerperiode (mei t/m oktober) naar de Everglades gaat. Een bijkomend nadeel van deze periode is dat de kans op (flinke) regenbuien veel groter is en ook de dieren door het meer troebele water slechter zichtbaar zijn.

Je kunt de Everglades op meerdere manieren verkennen. Met de auto kun je slechts zeer beperkt het gebied doorkruisen. Je zult ook ervaren dat je vanuit de auto weinig spectaculairs te zien zult krijgen. De meeste bezoekers aan de Everglades maken een boottocht met één van de vele airboats.

Het vinden van een airboat tour is niet lastig, vooral aan de noordelijke kant van het park vind je veel aanbieders van deze boottochten. De afmetingen van de speciale moerasboten zijn verschillend, de aandrijving niet. Ze worden allemaal aangedreven door grote propellers aan de achterzijde die met veel lawaai de platte boten over het gras en water laten glijden.

Een wat intensievere manier om het moerasgebied te bezoeken is door middel van kanoën of wandelen. Omdat je je ongemotoriseerd verplaatst is de kans om bepaalde dieren en vogels te zien een stuk groter. Niet zelden dat de airboattochten geen alligators in het wild opleveren, maar dat je deze reptielen pas ziet zodra je de aansluitende alligatorshow bezoekt.

Naast de mooie flora en fauna vind je ook een aantal indianennederzettingen langs de randen van het gebied. De Miccosukee en Seminole-indianen leven nu vooral van het toerisme. Niet zelden verzorgen deze stammen de airboats waarmee je het moerasgebied bezoekt.

Everglades