Sluiten

Eten in Florida moet voor niemand een probleem zijn, tenzij je aan zeer specifieke allergieën lijdt of een zeer speciaal dieet volgt. Het aanbod van winkels en restaurants is groot en de openingstijden zijn over het algemeen veel ruimer dan wat wij in Nederland gewend zijn. Hoewel Amerika de reputatie heeft van calorierijk eten en grote porties kun je ook hier gezond en uitgebalanceerd eten.

Zelf koken is voor wie dat wil zeer goed mogelijk. Villa’s, appartementen en soms ook hotelkamers zijn vaak voorzien van een soms zeer uitgebreide keuken die van alle gemakken voorzien is. Inkopen doe je in Florida vooral bij supermarkten. Losse slagers, groenteboeren en bakkers zijn soms ver te zoeken. De supermarkten zijn gemiddeld groter dan in Nederland en hebben een ruimer assortiment aan producten. Wat je wel zult ervaren is dat verschillende hoeveelheden (inhoud/gewicht) van een specifiek product en/of merk juist weer veel minder voorkomt.

Over het algemeen zijn de porties en de verpakkingen groter dan wat je in Nederland gewend bent. De prijzen liggen gemiddeld ook hoger, vooral als je lijkt naar verse producten zoals brood, kaas en fruit. De combinatie van hogere prijzen en grotere verpakkingen zorgt ervoor dat het eindbedrag op je kassabon redelijk hoog kan zijn.

Veel te kiezen

Cubaanse sandwich

Ruime keuze vind je niet alleen terug in de supermarkten. Ook wat betreft het uit eten vind je zeer uitgebreide mogelijkheden, zowel in aanbod als in prijsklasse. Hier is echt voor elk wat wils te vinden. Wat een groot verschil met Nederland is, is dat veel restaurants, ook degenen die niet onder de noemer fastfood te scharen zijn, onderdeel zijn van een keten van enkele tot honderden restaurants.

Bekend en verspreid over heel Florida en de rest van Amerika zijn ketens zoals Applebees, TGI Friday’s en Denny’s. Er zijn ook meer kleinschalige ketens zoals bijvoorbeeld Sushi Siam dat in Miami hun gasten uitstekend Japans en Thais voedsel aanbiedt of een landelijk opererende keten zoals The Capital Grille.

Prijzen

Wat in Florida meestal uitstekend voor elkaar is, is de prijs/kwaliteitsverhouding. Fastfoodrestaurants en simpele ‘diners’ zijn goedkoop, maar er wordt vaak met prefab ingrediënten gemaakt in plaats van met dagverse basisproducten. Als je kijkt wat je betaalt dan zal dit je niet verbazen. Het aanbod aan fastfood restaurants en drive-ins is in Florida veel groter dan in Nederland.

Naast de bij ons bekende ketens zoals McDonalds, Burger King en Subway vind je hier ook vestigingen van bijvoorbeeld Wendy’s, Miami Subs en Taco Bell. Voor liefhebbers van Mexicaans eten zoals taco’s, tortilla’s en quesadillas kunnen we deze laatstgenoemde keten echt aanbevelen. Je vindt ze verspreid over heel Florida.

Wat eet je hier?

krab

Na de Amerikaanse keuken waarin allerlei soorten steaks, burgers, ribs en schaaldieren de boventoon voeren, vind je in Florida een grote verscheidenheid aan buitenlandse keukens. Ook is er een groot aantal restaurants dat verschillende stijlen combineert. Erg populair in Florida zijn de Mexicaanse en de Italiaanse keuken. Vis en schaaldieren zie je geregeld op het menu staan. Zo is Florida een prima plek om krab te eten.

Vooral in en rondom Miami vind je ook een redelijk aantal Cubaanse restaurants, die zich vooral richten op de lokale bevolking waarvan een redelijk deel van oorsprong uit Cuba komt.

Aziatische keukens zoals Japans (sushi), Thais en Chinees kom je ook op veel plekken tegen in Florida. Via Google en allerlei dining-sites kun je zien wat voor aanbod aan wereldkeukens er bij jou in de buurt te vinden is.

De huishoudelijke regels

Als je uit gaat eten in Florida moet je de volgende regeltjes en afwijkingen in je achterhoofd houden:
– in restaurants waar je bediend wordt wacht je totdat je een plaats toegewezen krijgt door de bediening. Dit geldt ook voor terrassen.
– het fooiensysteem werkt anders dan bij ons. Lees hierover alles op onze pagina over fooien
– veel restaurants hanteren voor alle soda’s (frisdranken) het refillsysteem, waarbij je glas na het eerste glas onbeperkt hervuld wordt met hetzelfde product. Dit geldt alleen voor frisdranken zoals cola en niet voor plat water. Water drinken is daarom vaak een stuk duurder dan frisdranken drinken
– de porties zijn over het algemeen een stuk groter dan wat bij ons normaal is. Het delen van (voor)gerechten staat daarom niet raar, zeker niet met kinderen. Vier gangen eten is iets wat bijna niemand lukt in de meeste restaurants
– een zogenaamde doggybag is heel normaal in Amerika. Je neemt het eten dat overblijft mee naar huis in een verpakking die je door het bedienend personeel aangereikt wordt. Zeker als er nog een flinke portie overblijft op je bord is het zeer gebruikelijk dat je de restanten mee naar huis neemt om op een later tijdstip op te eten.
– Amerikanen zijn niet vies van kleur- en smaakstoffen. Wie allergisch is voor smaakversterkers dient in Florida op z’n hoede te zijn.
– de prijzen die op de kaart vermeld staan zijn vrijwel altijd zonder sales tax. Deze moet je, net als de fooi, bij het bedrag optellen.
– lang tafelen is iets wat je in de meeste restaurants bijna niet gegund is. Sta er niet van te kijken dat het hoofdgerecht geserveerd wordt op het moment dat je net de laatste hap van je voorgerecht doorgeslikt hebt. Als je langere tijd tussen twee gangen wilt hebben kun je dit het beste duidelijk vooraf kenbaar maken
– de kleding is in Florida casual te noemen. In de meeste restaurants staan ze er niet van te kijken als je met een bermuda de zaak binnenkomt in plaats van met een lange broek. De chiquere restaurants, zeker in de noordelijke helft van Florida, zijn een uitzondering op deze regel. Een lange broek en soms zelfs een jasje en/of stropdas kunnen in sommige toprestaurants een pré zijn. Als toerist zul je hier echter zelden of nooit mee te maken krijgen.

eten in Florida