<
Sluiten

Art Deco District

In het zuidelijke deel van Miami Beach vind je het Art Deco Historic District, dat ook regelmatig aangeduid wordt met het Miami Beach Architectural District. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat de duidelijk herkenbare architectuur die je hier in South Beach ziet niet alleen tot de Art Deco stroming gerekend mag worden maar een redelijk deel als het latere Streamline Design geclassificeerd moet worden.

Streamline Design is ontstaan doordat alle franje van Art Deco achterwege gelaten werd en er strakke industriële lijnen aan toegevoegd werden. Op die manier ontstonden er gestroomlijnde (streamline) gebouwen die vooral herkenbaar zijn door de strakke lange lijnen, de hoofdzakelijk horizontale focus bij het ontwerp en veel ronde vormen zoals hoeken en ramen. De oppervlakte van de gebouwen is veelal glad (stucwerk) en kan in allerlei kleuren uitgevoerd worden. Een element dat je ook redelijk vaak terugziet in gebouwen zijn de muren die deels van glasblokken opgebouwd zijn.

Art Deco

art deco

Het traditionele Art Deco vind je vooral op Ocean Drive terug. Een prachtig voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Beacon dat in 1936 gebouwd is en het iets verderop gelegen Clevelander dat vaak terugkomt in shots van films die zich (deels) in Miami Beach afspelen. Het oude Art Deco, dat in relatie tot Miami Beach soms ook wel Tropical deco genoemd wordt, onderscheidt zich vooral van de modernere stromingen door het gebruik van allerlei opsmuk aan de gebouwen en de verticaal georiënteerde ontwerpen.

Art Deco District

Het Art Deco District vind je in South Beach tussen 6th Street, Alton Road en het Collins Canal. Het gebiedt telt meer dan achthonderd historische gebouwen die je tot art deco, streamline moderne en mediterranean revival kunt rekenen. De afgelopen jaren is er heel veel tijd en geld geïnvesteerd in het in topvorm brengen van deze gebouwen en het resultaat is een prachtige wijk die uniek is. In de hele wereld vind je nergens zo’n grote concentratie aan art deco gebouwen als in Miami Beach.

Beacon Hotel - art deco