<
Sluiten

South Beach

South Beach, vaak afgekort als SoBe, is hét strand van Miami Beach waar het allemaal gebeurt. Alles wat zichzelf hip en mooi vindt komt hier om te kijken en bekeken te worden. Het aantal mensen dat wat betreft uiterlijk in de buurt van de schoonheidsidealen komt ligt hier waarschijnlijk hoger dan waar dan ook ter wereld. Helaas valt de te bewonderen schoonheid steeds vaker in de categorie ‘plastic fantastic’, wat te zien is aan de vele kunstmatige vergrootte borsten, de veel te witte tanden en de dames die er op hun dertigste nog uit willen zien alsof ze achttien zijn.

De naam South Beach heeft dit deel van Miami Beach te danken aan de ligging. Het is het zuidelijkste strand van Miami Beach. Officieel loopt South Beach vanaf 1st Street tot aan 23rd Street. Het deel waar het hoofdzakelijk te doen is, loopt vanaf 5th Street tot aan 15th Street, langs de wereldberoemde straat Ocean Drive.

Ocean Drive

Ocean Drive

Ocean Drive is één van de meest gefotografeerde spots ter wereld. Waar het op andere plekken vaak gaat om één gebouw of object zoals de Eiffeltoren, de Taj Mahal of de piramides is het hier een hele straat waar ontelbare foto’s van gemaakt zijn. Dat ligt niet specifiek aan het strand, maar vooral aan de art-decogebouwen en hotels die zowel overdag als ‘s avonds een prachtig decor vormen voor de geweldigste foto’s.

Vooral in de avonduren is Ocean Drive een prachtig plaatje door de vele kleuren die de historische gebouwen verlichten. Grote aantallen mensen, een paar overgebleven Amerikaanse oldtimers en dure moderne bolides die voor de hotels mogen bivakkeren maken het plaatje compleet.

Cruisen en flaneren

Ocean Drive is zonder enige twijfel een locatie waar het draait om ‘zien en gezien worden’. Vooral in de middag en avond zie je auto’s over Ocean Drive ‘cruisen’. Langzaam rijdend rondkijken en bekeken worden, onderdeel zijn van het prachtige decor dat dit stukje Miami Beach is. Ook op de trottoirs lijkt het soms één grote modeshow. Het gaat er dan niet om wie er het chicste uitziet, maar wel om er tip-top in orde uit te zien.

Cruisen

Ocean Drive oostkant

Het stuk van Ocean Drive waar het te doen is, loopt vanaf 5th Street tot aan 15th Street. In totaal heb je het dan over een krappe mijl, wat je al wandelend binnen twintig minuten kunt lopen. Aan de oostzijde van Ocean Drive is als een park ingericht dat de scheiding vormt tussen de straat en het strand. Groen overheerst met daartussen bankjes en volleybalvelden. Bebouwing wordt beperkt tot een toeristenkantoor ter hoogte van 10th Street (waar je ook de Miami Beach klok vindt) en horeca tussen 14th en 15th Street.

Ocean Drive westkant

Ocean Drive westkant

De westkant van Ocean Drive is het drukke stuk. Deze aaneenschakeling van hotels, restaurants en winkels is de trekpleister van Miami Beach. Hier viert de art deco stroming en het daarop volgende Streamline Design hoogtij in prikkelende architectuur die in een geweldig samenspel zorgen voor de zo kenmerkende sfeer. Inmiddels is vrijwel ieder gebouw helemaal in de oude glorie hersteld. Dat heeft wat jaren en miljoenen dollars gekost eer dat het zover was.

Opvallend aan Ocean Drive is dat er slechts één particuliere woning staat: het Versace huis. Deze woning van de in 1997 voor zijn huis vermoorde modekoning Gianni Versace is dan ook een veel gefotografeerd object in Miami Beach.

Mensen

De vrijwel aanwezig mensen maken het plaatje compleet. ‘s Morgens vroeg zie je vooral levendigheid in de vorm van het bevoorraden van hotels en restaurants, het schoonspuiten van de trottoirs en de eerste vroege vogels die gaan zwemmen of sporten op het strand. Rond zonsopkomst zie je vooral ook fotografen en nog een enkele dame van plezier die nog op zoek is naar haar allerlaatste klant voor die nacht.

Overdag

Overdag - South Beach

Vanaf zeven uur wordt er vooral ontbeten op één van de vele terrasjes. Op sommigen kun je al eerder terecht, zoals bijvoorbeeld het zeer populaire News Café dat 24 uur per dag open is en al jarenlang één van de hotspots van South Beach is. Terwijl er nog volop gasten zitten te ontbijten komt het strandleven inmiddels in volle gang, waarbij de badgasten gedurende de hele dag de terrasjes van Ocean Drive opzoeken om te lunchen, te drinken en te snacken. Het strand zelf kent geen strandtentjes, waardoor men aangewezen is op de horeca van Ocean Drive.

Diner

In de namiddag zie je het steeds drukker worden op de terrasjes. Het naborrelen van een dagje strand gaat daarna vrijwel geruisloos over in het dineren. Eten op Ocean Drive is kunnen kiezen uit een groot aantal restaurants waarbij je van één ding verzekerd bent en dat is de geweldige setting waarbij je jouw menu zult laten smaken. De kwaliteit van de maaltijden zijn sinds het begin van deze eeuw op een aanzienlijk hoger niveau gebracht omdat men geïnvesteerd heeft in kwalitatief goede maaltijden.

Je betaalt hier aan Ocean drive gemiddeld iets meer voor een maaltijd, maar daartegenover staat dat je dan wel eten krijgt met veel verse ingrediënten in plaats van het prefab eten wat men elders wel eens wil serveren.

Nachtleven

Ocean Drive

Vanaf de dinertafel kun je hier geruisloos overgaan naar het nachtleven. Uitgaan kun je op Ocean Drive in populaire zaken zoals Mango’s Tropical Café, Wet Willies of Clevelander Bar. De hipste clubs vind je vooral in de achterliggende straten zoals Washington Avenue. Het feesten gaat hier tot in de kleine uurtjes door. De uitgaansgelegenheden die aan Ocean Drive liggen laten over het algemeen iedereen binnen, dit in tegenstelling tot de hipste clubs waar men soms een zeer streng deurbeleid voert.

Het meest zuidelijk deel

Het zuidelijkste deel van South Beach

Ten zuiden van 5th Street is het ineens een stuk rustiger in vergelijking met het stuk strand dat vanaf 5th Street noordwaarts loopt. Hier vind je minder hotels, hoewel dat aandeel in de afgelopen jaren wel flink toegenomen is. Ook de horeca is hier niet zo nadrukkelijk aanwezig waardoor men niet zo snel geneigd is naar dit stukje South Beach te gaan voor vermaak.

De stranden zelf zijn echter minimaal net zo mooi als het stuk dat meer noordwaarts ligt. Wie puur voor zon en zee gaat kan hier dus uitstekend terecht en zal op drukke dagen wat meer ruimte om zich heen hebben op het strand.

Het noordelijke deel

Vanaf 15th Street noordwaarts vind je vooral hotels die direct aan het strand liggen. Je kunt tussen het strand en de hotels heerlijk wandelen over een fraai aangelegd wandelpad. Vanaf 22nd Street gaat dit wandelpad over in een houten wandelpad dat de Miami Beach Boardwalk genoemd wordt. Deze route brengt je via diverse hotels tot aan 45th Street waar je het overbekende hotel Fontainebleau en het wat minder aanwezige Eden Roc vindt.

Hoewel het noordelijke deel minder levendig is dan de eerder beschreven Ocean Drive is het voor liefhebbers van architectuur een plaatje. Vooral ‘s morgens vroeg, als de zon aan de oostzijde opkomt en een prachtig licht over het strand en op de hotels strooit, is dit één van de mooiere plekjes om te wandelen, te fotograferen of een lekkere duik in de warme zee te nemen.

Parkeren

South Beach kent betaald parkeren. In de straten vind je parkeerautomaten waar je vanaf ‘s morgens tot middernacht moet betalen. Let op want er zijn ook betaalde plekken die alleen maar bedoeld zijn voor auto’s van residents. Parkeren is zeker later in de middag en in de avond niet zo gemakkelijk. Je zult soms redelijk lang moeten zoeken voor een plekje. De kans wordt al groter als je bereid bent een stukje te lopen. Op sommige plekken heb je ‘valet parking’, niet goedkoop, maar wel handiger dan zelf een plekje zoeken.

In de vroege ochtend (tussen 7 en 9 uur) kun je echter wel prima parkeren in South Beach, er is zelfs volop plek op Ocean Drive zelf. Als je dan toch naar het strand wilt gaan en dichtbij wilt parkeren dan kun je bijvoorbeeld om 8 uur op South Beach zijn, heerlijk ontbijten en aansluitend het strand op.