<
Sluiten

Parkeren

Autorijden is voor Amerikanen een eerste levensbehoefte, wat je vooral merkt aan de grote hoeveelheden auto’s op populaire plaatsen. Met uitzondering van de drukste tijden in zeer populaire gebieden zoals South Beach in Miami of het centrum van Key West is het meestal niet zo moeilijk om parkeerplek te vinden. Houd hierbij wel een aantal regeltjes goed in de gaten.

Betaald parkeren

Op steeds meer plekken in Florida moet je betalen om te parkeren. Dit geldt met name in en rondom populaire winkelgebieden, stadscentra en stranden. Bij winkelcentra die niet in toeristische gebieden liggen kun je vrijwel altijd gratis parkeren en is het aanbod aan parkeerplaatsen vaak enorm groot.

In sommige gebieden moet je 24 uur per dag betalen om te parkeren, soms vanaf ‘s morgens vroeg tot middernacht en soms alleen tijdens kantooruren. De periode waarin je moet betalen, de maximale parkeerduur en het tarief verschilt per locatie. Ook kun je te maken krijgen met prijsverschillen tussen op straat parkeren en in een parkeergarage die net om de hoek ligt.

parkeren

Betalen

Op veel plekken zie je nog parkeermeters waar je door middel van kleingeld betaalt voor de gewenste tijd waarvoor je wilt betalen. Op steeds meer locaties zie je echter parkeerautomaten verschijnen waar je net als bij ons een kaartje uittrekt die je achter je voorruit plaatst.

Voordeel van de Amerikaanse automaten is dat ze naast munten ook papiergeld accepteren en creditcards. Heb je nooit het probleem dat je geen gepast geld hebt om voor de gewenste parkeerduur te betalen.

valet parking

valet parking

Bij hotels, restaurants en clubs wordt vaak 'valet parking' aangeboden. Je auto wordt door een medewerker geparkeerd en weer voorgereden.

lees verder

Flat fee

Op parkeerterreinen en in sommige parkeergarages zul je te maken krijgen met een zogenaamde ‘flat fee’. Dat betekent dat je een vast bedrag betaalt ongeacht de parkeerduur. Op veel locaties is deze optie duurder dan betalen naar gelang hoeveel tijd je ergens parkeert. Parkeren tegen een flat fee is meestal alleen maar interessant als je langere tijd ergens parkeert en/of er verder geen enkele parkeerplek te vinden is.

Sommige parkeergarages hanteren alleen op bepaalde tijdstippen of dagen een flat fee. Voorbeeld hiervan is de parking bij Bayside Marketplace in Miami. Bij de attractieparken betaal je ook een vast bedrag voor een dag parkeren. Wie geen zin heeft om dat te betalen kan kijken of het hotel een gratis shuttleservice naar de themaparken biedt.

Wegslepen auto

Door heel Florida vind je grote en kleinere parkeerterreinen waar borden staan met daarop in ieder geval de woorden ‘TOW AWAY ZONE’. Vaak staat er ook bij omschreven wie er juist wel of niet mag parkeren. Bij sommige restaurants of winkels staat er dat alleen klanten van de betreffende zaak er mogen parkeren.

Parkeren op een terrein met een dergelijke waarschuwing betekent automatisch dat je het risico neemt dat je auto weggesleept wordt. De wegsleepbedrijven die onder licentie van de lokale overheid werkt, is gretig met het wegslepen van auto’s als ze de kans krijgen. Elke auto die ze weg kunnen slepen binnen de gestelde regels betekent geld voor hen. De bedragen die ze mogen vragen zijn wel aan een door de overheid gesteld maximum gebonden. Naast de financiële ellende van het wegslepen moet je ook uit zien te vinden waar je auto staat en daar naartoe reizen. Zonde van je tijd en wij kunnen helaas uit ervaring spreken.

Links parkeren mag niet

Parkeren met de neus tegen de rijrichting in, dus aan de linkerkant van de weg, is verboden in de Verenigde Staten. Uitzondering vormen eenrichtingswegen, omdat links parkeren daar niet tegen de rijrichting in parkeren betekent. Het overtreden van deze regel levert je hoogstwaarschijnlijk een boete op.

Parkeertijd overschreden?

Heb je de parkeertijd overschreden dan maak je ook daarvoor kans op een boete. Op het moment dat de dienstdoende ambtenaar begonnen is met invoeren van kentekengegevens in hun systeem kunnen ze de sanctie niet meer ongedaan maken. Welkom in de wereld van de digitale bonnen.