<
Sluiten

Valet parking

In Nederland is het gebruikelijk dat je zelf je auto ergens parkeert. In Noord-Amerika is dat niet altijd gebruikelijk. Hier kent men naast “self parking” ook de zogenaamde “valet parking”. De versie waar je als toerist mee te maken krijgt, is dat iemand anders jouw auto parkeert en weer ophaalt als je hem weer nodig hebt.

Dit systeem is gebruikelijk bij een deel van de hotels, vooral indien directe parkeerplek bij het hotel ontbreekt. Denk hierbij vooral aan de drukkere gebieden van Miami Beach zoals South Beach, maar ook hotels die geen parkeerterrein met voldoende plekken direct bij het hotel hebben.

Zo werkt het

valet parking

Het principe van valet parking is heel simpel. Je geeft je auto bij het valet loket af en in ruil daarvoor krijg je een bon/bewijs met een unieke code. Soms je kenteken, soms je naam, soms je kenteken, soms een interne code. Op basis van dit bonnetje kun je de auto later weer ophalen. Na inlevering van de auto bij de valet boy (het zijn vrijwel altijd jongens/mannen die dit werk doen) parkeren zij je auto. Dat is vrijwel altijd op een (eigen) parkeerterrein of parkeergarage in de buurt.

Mocht je met een dure bolide van het merk Ferrari, Lamborghini of Rolls Royce voor komen rijden dan is de kans redelijk dat ze je auto voor de deur laten staan. Dure auto’s maken indruk op andere potentiële gasten dus werken als publiekslokkers. Als eigenaar van een dure auto weet je zo ook zeker dat er altijd iemand is die een oogje in het zeil houdt.

Kosten

Valet parking is vrijwel altijd een betaalde dienst. Bij restaurants en clubs betaal je meestal een vast bedrag per avond. Enkele tientjes per keer is inmiddels wel normaal geworden. Bij hotels is het een vast bedrag per nacht die berekend wordt over de gehele verblijfsperiode. Vergeet niet om de jongens die je de auto weer overhandigen een kleine fooi te geven.

Besparen van tijd

Bij sommige hotels en restaurants kan het zo zijn dat de auto’s van wat verder weg moeten komen of dat door drukte het wat meer tijd kost om je auto weer voor de deur te krijgen. Om wachttijd te voorkomen kun je vanuit je hotelkamer alvast bellen naar de valet-dienst om je auto klaar te laten zetten.