<
Sluiten

Dieren

Om wilde dieren te zien hoef je niet persé naar een dierentuin of dolfinarium. Je kunt een groot aantal van de dieren die je in gevangenschap kunt zien ook in het wild aantreffen. Midden in een stad als Miami of Orlando zul je niet zo snel in aanraking komen met krokodillen, aasgieren of slangen. In de vele natuurparken maar ook gewoon in de vrije natuur is die kans echter veel groter.

Florida vormt het natuurlijk leefgebied van zowel de krokodil als de alligator. Vooral in de Everglades maar ook elders vind je deze reptielen volop. De meeste mensen die oog-in-oog komen met een alligator of krokodil doen dat tijdens een boottocht over de moerassen van de Everglades.

Van echt dichtbij zien ze deze roofdieren vaak pas na zo’n boottocht, tijdens een zogenaamde alligatorshow. Als je op eigen houtje de Everglades intrekt of elders natuurlijke wateren bezoekt dan is de kans aanwezig dat je deze voor mensen redelijk onschuldige dieren ook daar aantreft. Midden op de dag is die kans kleiner omdat veel dieren dan door de zon en warmte een stuk minder actief zijn.

Slangen

Naast krokodillen en alligators tref je ook andere reptielen aan in Florida. Slangen komen in alle soorten en maten voor, van onschuldige inheemse soorten tot aan giftige pythons. Sinds enige tijd leeft ook de Burmese python in Florida. Deze tijgerpython komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië maar wordt inmiddels ook in grote delen van Florida aangetroffen. Regelmatig worden gevechten tussen deze pythonsoort en de Amerikaanse alligators waargenomen, waarbij de winst aan beide kanten kan vallen. Het feit dat deze slangensoort zich hier zo op zijn gemak voelt, heeft ervoor gezorgd dat de aantallen in rap tempo toegenomen zijn. Omdat de Burmese python een direct gevaar vormt voor een aantal diersoorten zoals vogels, maar ook voor alligators wordt het uitgebalanceerde ecologische systeem van de Everglades verstoord.

In totaal komen er in Florida meer dan veertig slangensoorten voor, waarvan er zes giftig zijn. Regelmatig melden zich mensen met slangenbeten bij de medische hulpposten.

Hagedissen

Hagedissen

Een ander reptiel dat je in het wild aan zult treffen is de hagedis. In vele soorten, maten en kleuren vind je ze in de vrije natuur, maar ook op wanden van woningen, in parken en soms gewoon langs of op de weg. Eén soort, de zogenaamde Florida Scrub Lizard, komt alleen maar in Florida voor. Het is een bedreigde diersoort omdat hun natuurlijke woonomgeving verstoord is door de aanwezigheid van mensen.

Vogels

vogel

Liefhebbers van vogels kijken hun ogen uit in Florida. Allerlei prachtige vogels waaronder enkele roofvogels tonen zich hier aan de mensen. Hiervoor hoef je vaak niet per definitie een natuurpark opzoeken. In en rondom steden en dorpen is ook een redelijk grote verscheidenheid aan vogels te vinden.

Wie de mooiste exemplaren wil zien heeft de grootste kans hierop in nationale parken zoals de Everglades. Grote vogels die je hier volop aantreft zijn de Amerikaanse blauwe reiger en de rode lepelaar, die dankzij hun bouw uitstekend in de ondiepe wateren van dit moerasgebied op vis kunnen jagen.

Andere dieren

Andere dieren die je in de vrije natuur aan kunt treffen zijn kikkers, schildpadden, otters en allerlei vissoorten. Ook dolfijnen, zeekoeien en wasberen zul je volop aantreffen in en rondom Florida.

dolfijnen

dolfijnen

Rondom de wateren van Florida tref je grote populaties van dolfijnen aan. Deze prachtige zoogdieren worden regelmatig door mensen gespot tijdens boottochten.

lees verder
Key hert

Key Hert

Het Key Hert (Engels: Key Deer) is de kleinste hertensoort van Noord-Amerika en komt alleen voor op de Florida Keys.

lees verder