<
Sluiten

Key hert

Het Key Hert (Engels: Key Deer) is de kleinste hertensoort van Noord-Amerika en komt alleen voor op de Florida Keys. De meeste van deze herten leven op Big Pine Key, waardoor dit eiland soms ook Deer Key genoemd wordt. Ook op de direct nabijgelegen eilanden tref je dit met uitsterven bedreigde zoogdier aan. Globaal strekt het leefgebied van de Key Deer zich uit van Sugarloaf Key tot Bahia Honda Key. Omdat de herten tussen de eilanden kunnen zwemmen kan het aantal herten per eiland fluctueren.

De 65 (vrouwtjes) tot 77 centimeter (mannetjes) hoge herten worden door diverse omstandigheden met uitsterven bedreigd. De populatie die inmiddels gekrompen is tot ongeveer driehonderd tot zeshonderd dieren heeft het meeste te lijden onder de aanwezigheid van mensen.

Waar de meeste herten vroeger overleden door het jagen op deze beestjes en door wilde honden, daar zijn tegenwoordig auto’s doodsoorzaak nummer één van deze unieke hertensoort. Niet voor niets dat de maximumsnelheid van het stukje US-1 dat over Big Pine Key loopt beperkt is tot 30 mijlen per uur. Helaas vallen nog zo’n 30 tot 50 herten per jaar ten prooi aan onze stalen rossen waarmee aanrijdingen door auto’s goed zijn voor bijna driekwart van alle sterfgevallen van de herten.

Key herten spotten

Key hert

Wie de herten in het echt wil zien heeft de meeste kans op Big Pine Key, gelegen op een half uur rijden van Key West. Als je over de U.S. 1 aankomt op het eiland kun je de herten soms al zien vanaf de weg. Zo troffen wij het eerste hert aan bij het visitor center dat bij aankomst op het eiland aan de rechterkant ligt. De grootste kans om de herten te zien is aan het einde van Key Deer Boulevard. Hoe noordelijker je rijdt, des te groter de kans is. Een plek waar je ze vrijwel zeker aan zult treffen is Blue Hole, gelegen langs Key Deer Blvd. Rondom Blue Hole ligt een wandelpad en ten oosten van Blue Hole heb je een parkeerterrein waar je je auto kwijt kunt.

Pas wel op voor de alligators, want die leven ook in dit gebied in het wild. We spreken uit ervaring, want op ongeveer anderhalve meter van ons hier een alligator zijn kop op en begon te grommen. Toch een iets andere ervaring dan van veilig achter een hek naar wilde dieren kijken.

De grootste kans om de dieren te zien is aan het begin en het einde van de dag. Overdag schuilen de meeste herten voor de warmte en de zon.

De dieren voeren is ten strengste verboden. Niet voor niets, want mensenvoedsel is zelden geschikt voor deze planteneters. Het voederen van de herten is schadelijk voor ze. Er worden dan ook hoge boetes uitgedeeld op het overtreden van deze wet.