<
Sluiten

Cubanen

Het land Cuba speelt een belangrijke rol in Florida. In de stad Miami telt de Cubaanse gemeenschap inmiddels ongeveer een miljoen mensen, waardoor sommige delen van de stad meer Cubanen telt dan Amerikanen. Totdat Fidel Castro eind jaren vijftig van de vorige eeuw aan de macht kwam in Cuba was er een beperkte hoeveelheid aan immigranten die jaarlijks vanaf Cuba naar Florida kwamen. Het communistische bewind zorgde ervoor dat in de jaren zestig grote aantallen Cubanen het eiland ontvluchtten en terechtkwamen in Miami. In 1980 ontstond er een tweede emigratiegolf van Cubanen die Cuba verlieten. Maar liefst 125.000 Cubanen maakten dat jaar gebruik van de mogelijk om naar Amerika te vertrekken.

Na 1994 werd het aantal Cubanen dat in Amerika toegelaten werd beperkt tot twintig duizend per jaar. Inmiddels is er een totale migratiestop en is de enige manier om naar Florida te vertrekken door gebruik te maken van illegale overtochten per boot.

Cubaanse samenleving

Little Havana

Feit is dat de Cubaanse samenleving diep geworteld zit in Miami en de omliggende plaatsen in Zuid Florida. Voor toeristen is dit vooral merkbaar aan het straatbeeld in sommige wijken, de Spaanse taal, het carnaval in Calle Ocho en de Cubaanse restaurants die je her en der ziet. Als je een Cubaanse maaltijd wilt eten in een autentiek Cubaans restaurant zorg er dan wel voor dat je wat Spaans spreekt. De mensen die op Cuba geboren zijn spreken zelfs na jarenlang in Miami te wonen vaak slechts mondjesmaand Engels.

Wie een rondrit door Miami boekt zal ongetwijfeld ook langs de domino spelende Cubanen gebracht worden. De sigaar rokende Cubanen komen met hun dominostenen ook in menig reisgids voor.

Key West

Het eiland Key West in het zuidwesten van Florida heeft op een tweetal manieren een band met Cuba. Hier vind je allereerst het dichtst bij Cuba gelegen plekje van Amerika. Het Southernmost Point ligt op 90 mijl van Cuba en is een veel gefotografeerd object onder toeristen. De militairen die in Key West gestationeerd zijn zitten daar vooral met als doel om Cuba in de gaten te houden.

Na een opheffing van het handelsembargo zou Key West wel eens de grootste toegangshaven naar Cuba kunnen worden. Naar schatting zullen op jaarbasis in totaal een miljoen Amerikanen vanaf dat moment Cuba gaan bezoeken waarvan een deel via het water naar Cuba zal reizen.