Sluiten

Zonkracht

Dat de zon niet alleen gezond is, maar ook negatieve effecten kan veroorzaken is inmiddels bij een groot aantal mensen bekend. De ultraviolette straling die de aarde vanaf de zon bereikt kan ervoor zorgen dat de huid van mensen (en sommige dieren) kan verbranden. Veelvuldige en/of langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot snellere veroudering van de huid en huidziektes zoals huidkanker.

De hoeveelheid UV-straling varieert onder invloed van verschillende factoren. Belangrijk is de locatie, de stand van de zon ten opzicht van deze locatie, de hoeveelheid stof of vocht in de lucht, de aanwezigheid van wolken en de hoeveelheid ozon in de lucht.

De hoeveelheid ultraviolette straling wordt wereldwijd aangegeven binnen een UV-index, die van 0 (laagste) tot 10+ (hoogste) waarde voor de zonkracht loopt. Op basis van de hoeveelheid zonkracht kun je ongeveer bepalen hoe lang je ‘veilig’ kunt zonnen. Naar gelang het huidtype kan dit oplopen. In Florida ligt de zonkracht minimaal op 4 (bewolkt – in de winter), oplopend naar 10+ (onbewolkt in de zomer).

Zonkracht in Florida

zonkracht

Voor Florida kun je per maand de volgende maximale zonkracht en aantal minuten onbeschermd zonnen per dag aanhouden:

januari – maximale zonkracht 6 – maximaal 15-25 minuten onbeschermd zonnen
februari – maximale zonkracht 8 – maximaal 10-15 minuten onbeschermd zonnen
maart – maximale zonkracht 10 – maximaal 10 minuten onbeschermd zonnen
april – maximale zonkracht 10+ – maximaal 5-10 minuten onbeschermd zonnen
mei – maximale zonkracht 10+ – maximaal 5-10 minuten onbeschermd zonnen
juni – maximale zonkracht 10+ – maximaal 5-10 minuten onbeschermd zonnen
juli – maximale zonkracht 10+ – maximaal 5-10 minuten onbeschermd zonnen
augustus – maximale zonkracht 10+ – maximaal 5-10 minuten onbeschermd zonnen
oktober – maximale zonkracht 9 – maximaal 10-15 minuten onbeschermd zonnen
november – maximale zonkracht 7 – maximaal 15-20 minuten onbeschermd zonnen
december – maximale zonkracht 6 – maximaal 15-25 minuten onbeschermd zonnen

Bescherming

Kleding en petten beschermen deels tegen de UV-straling. Zonnebrillen zijn uitstekend geschikt voor bescherming van de ogen. Ook helpen ze bijdragen aan een beter zicht door het licht minder fel te maken en schitteringen deels weg te halen.

Om te zonnebaden is een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor nodig. Voor Florida is een beschermingsfactor van minimaal 15 of 20 aan te raden. Door deze factor te vermenigvuldigen met het maximum aantal minuten dat je onbeschermd kunt zonnen heb je het aantal minuten dat je in theorie met dat middel kunt zonnen zonder risico te lopen. In de praktijk blijkt dat de beschermingsfactor niet zelden lager uitvalt dan wat op de fles staat. Ook vermindert de werking door spelen in zand, zwemmen of het niet goed intrekken in de huid.

De zonnebrandmiddelen gaan door warmte en leeftijd ook in kwaliteit achteruit. Na opening kun je een middel maximaal 12 maanden gebruiken, daarna is de werking beduidend minder. Ook hoge temperaturen hebben een negatieve uitwerking op de middelen. Een factor 50 kan na een paar dagen in de zon gelegen te hebben dalen naar een werkelijke factor dertig.