<
Sluiten

Fooien

Amerika is het land waar fooien niet alleen gebruikelijk, maar ook noodzakelijk zijn. Voor veel mensen die werkzaam zijn in de toeristische branche en de horeca vormen de fooien een belangrijk deel van hun inkomsten. Zo ook in Florida dat als één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de Verenigde Staten geldt. Het niet geven van een fooi wordt in sommige branches zelfs als ‘not done’, gezien, vooral in eetgelegenheden waar je bediend wordt door vaak zeer vriendelijk en behulpzaam personeel.

Gratuity of tip?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten fooi. Allereerst heb je de zogenaamde ‘gratuity’, een fooi die je eigenlijk als een vrijwel verplichte toeslag bovenop je rekening moet zien. Dit bedieningsgeld wordt in restaurants en bars verdeeld over al het personeel, inclusief keukenpersoneel. Voor de werknemers in de horeca is dit waar ze hoofdzakelijk voor werken.

Gebruikelijk in Florida is dat je 15 tot 20 procent gratuity optelt over de uiteindelijke rekening inclusief taxes. Gemiddeld is momenteel 17 of 18%, in het geval je met zes personen of meer eet, is twintig procent niet ongebruikelijk.

Als je uitermate tevreden bent over de bediening of er een speciale dienst geleverd is, kun je extra tippen. Dit is een fooi bovenop de gebruikelijke gratuity.

Fooien

Op de rekening

Sommige restaurants, vooral in Miami en Miami Beach, tellen de gratuity al op tijdens het samenstellen van de rekening op bij de totaalsom. Belangrijk dus om je rekening goed te bekijken om te voorkomen dat je dubbele fooi betaalt.

Geen of te weinig fooi

Het weglaten van gratuity of minder dan 15% betalen wordt als beledigend ervaren. Als je ontevreden bent over het eten of over de geleverde dienst laat je dat niet merken door met de fooi te rotzooien, maar spreek je de manager aan op het feit dat je niet tevreden bent.

Zelfbediening

Het schijnt steeds vaker voor te komen dat personeel van zelfbedieningsrestaurants ook een fooi verwacht. Dat is niet gebruikelijk. Het mag wel, maar moet niet. In de regel geldt dat gratuity betaald wordt als je aan tafel bediend wordt.

Taxichauffeurs

Voor de taxichauffeurs geldt eenzelfde percentage van 15 tot 20 procent als een normale fooi.

Kruiers

Koffers of tassen naar je kamer laten brengen of op laten halen? Een fooi van 1 dollar per tas of koffer is een richtlijn. Vooral in luxe hotels misstaat het niet om af te ronden op 5 of 10 dollar.

Kamermeisjes

Wordt je kamer schoongemaakt of worden je bedden opgemaakt en handdoeken vervangen? Ook hier is een fooi gepast. Voor kamermeisjes die de kamer ook poetsen is 2 tot 3 dollar per dag een goed bedrag. Als er slechts handdoeken gewisseld worden in combinatie met het bed opmaken kun je daar 1 tot 2 dollar van maken. Laat dit opvallend liggen, bijvoorbeeld op het hoofdkussen van je bed. Een andere optie is in de badkamer of eventueel keukentje zodat de dame/heer in kwestie weet dat het voor haar bedoeld is. Gebruik bij voorkeur alleen papiergeld.

Conciërge

Veel hotels, vooral de luxe hotels, hebben een conciërgebalie in de lobby. Deze mensen vraag je om advies, tips en zij kunnen dingen voor je regelen. Indien ze wat regelen voor je is een fooi een uitstekende manier om je dankbaarheid te tonen.

Valet parking

Maak je gebruik van valet parking bij je hotel of restaurant? De jongens die je auto halen en brengen waarderen een kleine fooi. Bij je hotel zul je merken dat het consequent geven van goede fooien zorgt voor snellere service.