<
Sluiten

Elektriciteit

In Nederland is het hele lichtnet voorzien van 230 volt / 50 Hz wisselstroom. Dit geldt overigens voor heel Europa. Vrijwel apparatuur die je in Europa koopt is geschikt voor gebruik op het Europese elektriciteitsnetwerk.

In de Verenigde Staten is het elektriciteitsnetwerk gebaseerd op 110 volt / 60 Hz. Naast een andere spanning (soms ten onrechte voltage genoemd) is er ook sprake van andere aansluitingen. Waar wij gewend zijn aan tweepolige stekkers met ronde uiteinden, daar werkt men in de Verenigde Staten met tweepolige platte uiteinden die iets dichter bij elkaar staan. Voor je apparatuur met een Europese stekker kun je verloopstekkers kopen. Dat kan in Nederland bij de online shops, bij ANWB-winkels en op luchthavens. Vaak gaat het om complete wereldstekker-sets waarbij je ook de andere aansluitingen krijgt.

bekijk wereldstekkers bij bol.com

Nederlandse apparatuur in Florida gebruiken

Als het goed is staat op het apparaat of de oplader vermeld welke spanning geschikt is voor het betreffende apparaat. Redelijk wat spullen werken binnen een bereik van 100 t/m 240 volt wat in principe betekent dat op alle normale elektriciteitsnetwerken wereldwijd kunt gebruiken, dus ook in Florida. Als op het apparaat een bereik aangegeven staat van 220-230 of 220-240 volt, dan is de kans groot dat je het in Florida wel kunt gebruiken, maar dat het bijvoorbeeld langer duurt voordat batterijen of accu’s geladen worden en deze niet volledig opgeladen worden.

Vaak merk je weinig tijdens het gebruik van je apparaat, tenzij het om iets gaat wat veel stroom vraagt zoals bijvoorbeeld een föhn, strijkijzer of een koffiezetapparaat. Deze kunnen te veel spanning vragen van het Amerikaanse netwerk waardoor kortsluiting plaats kan vinden.

Elektriciteit

Amerikaanse apparatuur in Nederland gebruiken

Mogelijk schaf je tijdens je reis in Florida elektrische apparaten aan. Je zult vrijwel altijd te maken krijgen met Amerikaanse stekkers waardoor je juist voor gebruik in Nederland een verloopstekker nodig hebt om hem hier in het stopcontact te kunnen steken.
Als het Amerikaanse product alleen geschikt is voor 110 volt dan heb je in Nederland wel een probleem.

Ons elektriciteitsnetwerk is veel te zwaar voor apparaten die daarvoor niet geschikt zijn. Indien je ze toch aansluit op 230 volt dan kun je vuurwerk krijgen. Hittevorming als gevolg van te hoge spanning kan leiden tot brand en er zijn ook gevallen bekend dat je een apparaat echt op kunt blazen door er veel te veel stroom doorheen te jagen.

Transformator

Een transformator kan de oplossing zijn om een 110 volt apparaat te kunnen gebruiken op het Europese lichtnet van 230 volt. Deze transformatoren zijn echter niet goedkoop (enkele tientjes per stuk) en zijn niet op iedere hoek van de straat te koop.

Opladen in de auto

De auto’s in Florida zijn net als bij ons voorzien van een 12-volts aansluiting. Vroeger vooral gebruikt voor de sigarettenaansteker, tegenwoordig als stroomvoorziening voor diverse apparaten zoals navigatiesystemen, mobiele telefoons en draagbare mediaspelers. De stroom en de aansluiting is hetzelfde als in de Europese auto’s.

Geschikte apparaten kun je in Florida op identieke wijze als bij ons opladen via de aansluiting in de auto. Je moet natuurlijk wel in het bezit zijn van het snoertje om dit te doen. De Amerikaanse en Europese snoertjes zijn gelijk.