<
Sluiten

Veiligheid

Florida is een bestemming waar je redelijk veilig op vakantie kunt gaan. In vergelijking tot veel Europese bestemmingen steekt Florida er positief bij af en zeker als je het vergelijkt met een aantal grote Amerikaanse steden. Toch dien je net als overal oplettend te zijn. Toeristen met geld en dure spullen zijn overal een aantrekkelijke prooi voor boeven, dus ook hier.

Dure spullen

Een aantal basisregels die eigenlijk overal gelden moet je ook hier toepassen. Dure horloges, juwelen en camera’s trekken de aandacht. Wees daarom geen uithangbord voor juweliers of camerawinkels op plekken en tijdstippen waar je dat beter niet kunt doen.

Zolang je op drukke tijden in populaire gebieden blijft, is de kans op problemen groot, maar ‘s avonds laat in een buitenwijk is het risico meteen al een stuk hoger. Ga daarom slim om met het meenemen van dure spullen.

veiligheid

Zakkenrollers

Zakkenrollers zijn ook in Florida actief, dus achteloos je portemonnee of los geld in een goed toegankelijke kontzak van je broek is geen goed idee, zeker niet op drukke plekken. Zorg er sowieso voor dat je niet al je geld en passen bij je hebt. Mocht je ze kwijtraken of overvallen worden dan ben je in één keer al je geld kwijt en moet je proberen via Nederland aan cash te komen.

Huurauto

Tot halverwege de jaren negentig was het tijden in een huurauto, met name in Miami en omgeving risicovol. Omdat criminelen aan het kenteken konden zien dat het om een huurauto ging werden deze auto’s expres aangereden bij stoplichten op rustige kruispunten. Uitstappen om te kijken wat er aan de hand was zorgde ervoor dat je overvallen werd. Deze trucjes die ook in bepaalde landen in Europa steeds vaker toegepast worden komen in Florida niet meer zo vaak voor dan vroeger. Oplettendheid als je aangereden wordt is echter nog steeds geboden, hoewel de kans dat je met zo’n opgezet plan te maken krijgt inmiddels minimaal geworden is.

Een ander risico dat je met je auto loopt, is inbraak. Zeker in stille straten en rustige parkeerplekken heb je de kans dat men probeert de inhoud van je auto te stelen. Zonnebrillen, camera’s, geld en navigatiesystemen zijn gewilde prooien van kleine crimineeltjes.

Daklozen

Het aantal daklozen dat je aantreft in Florida is sinds de laatste recessie flink toegenomen. Vooral ‘s morgens vroeg en ‘s morgens vroeg en ‘s nachts vallen ze op omdat het aantal andere mensen op straat dan in verhouding een stuk minder is. Je kunt het meemaken dat er gebedeld wordt, maar de meeste zwervers zijn relatief onopvallend aanwezig. Toch heel wat anders dan sommige vakantielanden waar je als ‘rijke westerse toerist’ soms zo vaak lastig gevallen wordt door bedelaars dat het gewoon je vakantie verpest.

Aanslagen

De Verenigde Staten is al decennia lang dominant aanwezig in de wereldpolitiek. Deze rol als grootmacht heeft geleid tot een aantal vijanden waar een aantal conflicten en aanslagen uit voortgekomen zijn. Iedereen zal zich 11 september 2001 herinneren, de dag waarop aanslagen door Al Qaida een diepe indruk achtergelaten hebben op de hele wereld. Sindsdien geldt er voor heel Amerika en een aantal westerse landen waaronder ook Nederland een risico op aanslagen. De kans dat het Disneypark in Orlando het doelwit is van een aanslag is waarschijnlijk net zo klein (of groot) als dat het om onze eigen Efteling gaat.

De angst voor aanslagen is volgens ons geen reden om Florida niet te bezoeken. De kans dat je de Staatsloterij wint, is mogelijk nog groter dan de kans dat je bij een aanslag in Florida om het leven zult komen.

Zon

De hoge zonkracht die gedurende het hele jaar aanzienlijk hoger ligt dan bij ons vormt gelijk de grootste bedreiging voor ons. Een groot deel van het jaar geldt voor de zuidelijke helft van Florida UV-index 10 of 11+, wat inhoudt dat de hoeveelheid schadelijke UV-straling enorm hoog is. Directe risico’s als verbranding en indirecte risico’s op huidziektes zoals kanker zijn hoog tot zeer hoog.

Goed en regelmatig smeren met zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor is daarom van belang, zeker bij (jonge) kinderen. Factor 30 of hoger is het advies dat voor een zeer groot deel van de mensen geldt.

Kwallen en wat er op lijkt

Langs de kust van Florida kun je last hebben van kwallen. Bij een aflandige wind komen de kwallen tot vlak bij het strand en zie je geregeld kwallen op het strand liggen. De meeste kwallen zijn lastig, ze kunnen bij aanraking pijn en jeuk veroorzaken. Het zijn voornamelijk de tentakels van kwallen die pijn of irritatie aan de menselijke huid kunnen veroorzaken.

Het Portugese oorlogsschip is iets waar je in Florida extra voor op moet passen. Deze Physalia physalis is geen echte kwal, maar ziet er wel als dusdanig uit. Het is een kolonie van verschillende poliepen die samenwerken als één organisme. Het Portugees oorlogsschip heeft een drijflichaam aan het wateroppervlak dat lijkt op een luchtzak of een zeil. Onder het drijflichaam hangen lange tentakels. Deze tentakels bevatten cellen met gif, vergelijkbaar met die van kwallen, en kunnen pijnlijke steken veroorzaken bij mensen die ermee in contact komen.