Sluiten

Tolwegen

Tol betalen is iets wat in Florida steeds gebruikelijker wordt. Op de zogenaamde turnpikes kent men twee soorten tol. De eerste is een vast bedrag per passage, waarbij je een bedrag variërend van $ 0,25 tot maximaal enkele dollars betaalt. De tweede is een trajectafhankelijk tarief waarbij je een kaartje trekt zodra je het eerste tolstation passeert en afrekent op basis van afgelegde traject bij het tolstation waar je de snelweg verlaat.

Een andere reden om tol te betalen is om bepaalde plekken te kunnen bereiken. Zo moet je bijvoorbeeld tol betalen om de eilanden Sanibel aan de westkust of Key Biscayne bij Miami te kunnen bereiken. Ook hier gaat het om een vast bedrag dat je betaalt per passage.

Voorkeursrijbaan

Een mooie toepassing van tol is automobilisten de keuze te geven om tegen betaling gebruik te maken van snellere rijbanen aan de linkerzijde van de snelweg. Als je serieus haast hebt is dit een mooie mogelijkheid om de drukte een beetje te ontwijken.

Tol betalen

De wijze waarop je tol betaalt kan op twee manieren. Voor de meeste toeristen de meest voor de hand liggende manier is cash. Let op dat je de juiste baan kiest als je wisselgeld nodig hebt. Meestal wordt dat aangegeven met “change provided” bij de betreffende rijstrook. Elektronische poorten zijn er ook, die onder verschillende namen opereren. Meest voorkomende voor mensen die Florida bezoeken is Sunpass. Bij een aantal autoverhuurders kun je dit laten activeren in je huurauto zodat je alle tol achteraf via creditcard aan je autoverhuurmaatschappij betaalt.

Het tolsysteem waarbij je de zogenaamde snelle rijbanen tegen betaling kunt nemen kan alleen via het elektronische tolsysteem. Jammer voor degenen die deze mogelijkheid niet geactiveerd hebben.

tolweg