<
Sluiten

Roken

Amerika neemt een voortrekkersrol aan als het neerkomt op het bestrijden en beperken van roken. De aan de westkust gelegen staat California kwam al begin jaren negentig met de eerste anti-rookmaatregelen zoals het invoeren van rookvrije zones in restaurants. Rookverboden en rookbeperkingen zijn inmiddels wereldwijd bijna vanzelfsprekend, hoewel tegen sommige besluiten nogal wat weerstand door de bevolking gegeven wordt.

In Florida is men net als in de rest van de Verenigde Staten gewend aan het feit dat je vrijwel nergens meer in het openbaar mag roken. Verstokte rokers zullen in Florida niet alleen te maken krijgen met rookverboden in restaurants, vliegvelden, hotels en winkelcentra maar ook met rookverboden in de open lucht van attractieparken zoals Disney en SeaWorld. Daar mag alleen nog maar gerookt worden op een beperkt aantal speciaal daarvoor aangewezen plekken.

Huurauto’s zijn ook bijna nooit meer voorzien van een asbak, maar wel van een sticker die aangeeft dat er niet gerookt mag worden in de auto. Of er op het niet naleven van dit verbod ook sancties opgelegd (kunnen) worden is bij ons niet bekend.

Duur

Het opsteken van een sigaret of sigaar wordt niet alleen door middel van een regulerend beleid ontmoedigd, het is ook een kostbare zaak geworden. De sigarettenprijzen in Florida zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Lange tijd lagen de sigarettenprijzen een stuk lager dan in Nederland, maar door een flink verhoogde belastingdruk en hogere prijzen van grote fabrikanten zoals Philip Morris en B.A.T. is de prijs van een pakje peuken na de recente millenniumwissel onze prijzen snel voorbijgeschoten.

Goedkoper roken

De goedkoopste manier om sigaretten te roken in Florida is hoogstwaarschijnlijk door ze bij vertrek uit Europa belastingvrij op de luchthaven te kopen. Als je minder waarde hecht om een bepaald merk zoals bijvoorbeeld Marlboro of Camel te roken kan in Florida één van de lokale merken roken zoals Roger of Newport. Dit zijn kwalitatief goede sigaretten die lokaal veel verkocht worden.

Bij benzinestations kun je soms profiteren van speciale aanbiedingen op deze goedkopere sigaretten zoals het tweede pakje voor de helft van de prijs. Dat maakt het kopen van deze merken al snel aantrekkelijker dan de zogenaamde A-merken.

roken