<
Sluiten

Paspoort & visum

Houders van een geldig Nederlands paspoort kunnen in vrijwel alle gevallen zonder visum naar Florida / de Verenigde Staten reizen. Er zijn een paar uitzonderingen, die worden verderop behandeld.

Paspoorteisen

Iedere reiziger die naar Amerika reist moet in het bezit zijn van een eigen paspoort. Kinderen mogen dus niet bijgeschreven zijn op het paspoort van hun ouders, maar dienen een eigen paspoort te hebben.

Het paspoort moet minimaal geldig zijn voor de hele duur van de reis naar Amerika. Omdat de toegang in Amerika voor 90 dagen wordt verstrekt moet de minimale geldigheidsdatum van het paspoort op minimaal 3 maanden na de aankomst in Florida (of elders in de VS) liggen. Het paspoort moet een machinaal leesbaar paspoort zijn en alle paspoorten die na 26 oktober 2006 afgegeven zijn moet voorzien zijn van biometrische kenmerken. Dit is vrijwel altijd het geval bij Nederlandse paspoorten.

Noodpaspoorten zijn niet geschikt om aan het visumontheffingsprogramma deel te nemen. Slechts bij enkele uitzondering kun je met een noodpaspoort naar Amerika reizen.

Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.

paspoort

Elektronisch aanmelden

Iedereen die zonder visum naar Amerika wil reizen moeten zich vooraf elektronisch aanmelden via het ESTA programma. Deze ESTA-toestemming moet minimaal 72 uur voor aankomst in Amerika geregeld zijn. Ook transitpassagiers die via Amerika reizen hebben deze ESTA-toestemming nodig.

Het elektronisch aanvragen van de ESTA-toestemming kun je tegen betaling doen via internet. Dat kan via de site https://esta.cbp.dhs.gov/ en moet voor elke passagier ingevuld worden. Je kunt dit al vanaf 2 jaar voor vertrek doen. Ons advies is daarom om dit meteen na de boeking te regelen, zodat je het niet kunt vergeten. Je kunt ook een ESTA aanvragen via Nederlandse bemiddelingssites. Dat is vanwege de bemiddelingskosten (soms aanzienlijk) duurder dan wanneer je het rechtstreeks zelf regelt.

Houd er rekening mee dat het invullen van de ESTA vragenlijst redelijk wat tijd in beslag neemt. Een nauwkeurig en correct ingevulde vragenlijst is belangrijk voor de verwerking van de aanvraag.

Vluchtweigering

Passagiers die in willen checken voor een vlucht naar Florida en die hun ESTA-toestemming niet geregeld hebben zullen hoogstwaarschijnlijk door de luchtvaartmaatschappij geweigerd worden. De Amerikaanse overheid legt de luchtvaartmaatschappijen sinds begin 2010 hoge boetes op voor elke passagier die ze naar Amerika brengen die geen ESTA-goedkeuring heeft.

Visum nodig

In een aantal gevallen heb je wel een visum nodig. Dat is bijvoorbeeld als je langer dan 90 dagen in Amerika wilt blijven of in Amerika wilt werken, studeren of stage wilt lopen.
Ook in het geval dat je niet onder het visa waiver programm kunt binnen reizen heb je een visum nodig. Het aanvragen van een visum voor Amerika is een proces dat weken tot maanden kan duren. De zogenaamde visumburo’s kunnen dit niet voor je regelen, je zult zelf contact op moeten nemen met het Amerikaans consulaat.

Inreisverbod

In sommige gevallen kan je de toezegging tot Amerika ontzegd worden. Dat is als je bij de elektronische aanmelding en op het I-94W formulier op een aantal vragen JA moet antwoorden.

Dat is als je:
– een ernstige besmettelijke ziekte hebt
– drugsverslaafd bent
– in het verleden gearresteerd en/of veroordeeld bent voor een vergrijp met drugs of een moreel vergrijp
– twee keer of meer veroordeeld bent en in totaal meer dan vijf jaar in gevangenschap hebt doorgebracht
– een spion bent (geweest)
– een terrorist bent (geweest)
– ooit de toegang tot de Verenigde Staten bent geweigerd
– ooit gedeporteerd bent uit de VS
– ooit geprobeerd hebt door middel van fraude een visum te bemachtigen
– ooit een kind van een Amerikaans staatsburger heeft vastgehouden of een Amerikaans staatsburger de toegang tot zijn/haar kind geweigerd hebt

In alle bovenstaande gevallen is het verstandig om eerst contact op te nemen met het Amerikaans consulaat in Amsterdam. Zij kunnen samen met jou kijken of naar Amerika reizen mogelijk is, bijvoorbeeld met een visum. Sinds januari 2010 mogen mensen die besmet zijn met het HIV-virus of lijden aan de ziekte AIDS Amerika zelfs weer zonder visum binnen. De inreisbeperking voor HIV-positieven is door President Obama na 22 jaar opgeheven.