<
Sluiten

Openbaar vervoer

In de Verenigde Staten is autobezit en autorijden bijna net zo vanzelfsprekend als eten en drinken. Je merkt dat vooral als je kijkt naar het openbaar vervoer. Voor een modern en rijk Westers land zoals Amerika neemt het openbaar vervoer een vrij beperkte plaats in als je kijkt naar hoe men zich verplaatst. Uiteraard heb je ook uitzonderingen zoals Manhattan waar de subway een belangrijke levensader van New York vormt. In Florida is het openbaar vervoersnetwerk niet zo uitgebreid als wat je zou verwachten.

Trein

In Florida kun je met de trein tussen een aantal steden reizen. Verwacht geen uitgebreid treinnetwerk verschillende sporen en tientallen stations. Er zijn twee routes in Florida die de steden Miami, West Palm Beach, Tampa, Kissimmee, Orlando, Sanford, Jacksonville, Tallahassee en Pensacola met elkaar verbinden. Deze Amtrack treinen worden vooral gebruikt om langere afstanden te overbruggen. Vanaf de diverse stations kun je via zogenaamde Thruway-bussen doorreizen naar andere bestemmingen.

Tussen Miami en West Palm Beach heb je nog een aparte spoorlijn. Deze Tri-rail doet in totaal achttien stations aan op de route die in het zuiden begint bij de luchthaven van Miami en in het noorden eindigt bij Mangonia Park in West Palm Beach.

Bus

Bus

Vrijwel iedere stad kent een uitgebreid lokaal busnetwerk, wat geschikt is om je van A naar B te verplaatsen. Deze bussen zijn vooral bedoeld om lokale mensen te vervoeren wat je goed kunt merken aan de routes die gevolgd worden. Om tussen toeristische plekken te reizen kan het met de bus best veel tijd kosten, omdat de kans groot is dat je minimaal een keer over zult moeten stappen. Probeer zoveel mogelijk gepast geld bij te hebben om een kaartje bij de chauffeur te kopen. Op sommige plekken zijn de bussen gratis. Dat wordt dan duidelijk aangegeven.

Voor lange afstanden heb je de zogenaamde Greyhound bussen. Deze bussen rijden tussen belangrijke plaatsen in Florida en de rest van Amerika. Je kunt met de bussen van Greyhound feitelijk heel Amerika doorreizen. Reserveren kan vooraf via internet of op een postkantoor. Je kunt ook ter plaatse een kaartje kopen.

Hop on, hop off bussen

In Miami en Miami Beach heb je speciale bussen die voor toeristen bedoeld zijn. Deze zogenaamde ‘hop on, hop off’-bussen rijden langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Miami en Miami Beach. Je kunt onderweg van het uitzocht genieten, maar ook uitstappen bij stops die vooral bij de hotspots van Miami (Beach) liggen. Uitstappen en opnieuw instappen kan gedurende de geldigheid van je ticket. Meestal is dat 1 of 2 dagen.

Metro

Metrolijnen zijn zeldzaam in Florida. In Miami heb je de Metrorail die vanaf Palmetto in het noorden naar Dadeland South in het zuiden rijdt. Voor toeristen vooral interessant om tussen Coconut Grove en Downtown Miami te reizen.

Metromover

In Downtown Miami heb je een gratis vervoerssysteem onder de naam Metromover. Deze elektrische trein beweegt zich boven de straten en heeft meer dan twintig stations, waar de treinen over drie lijnen rijden. Dit begint ‘s morgens al om 5 uur en eindigt rond middernacht.

Taxi

In Florida kun je je uitstekend per taxi laten vervoeren. Het is niet de goedkoopste manier van publiek transport, maar vaak wel de efficiëntste. Op straat zomaar een taxi aanhouden is iets wat je in films veel ziet, maar wat je in de praktijk niet zomaar zal lukken.

Indien er geen taxistandplaats is op de plek waar je een taxi wilt nemen dan is het het handigste om een taxi te reserveren. Dat kun je zelf telefonisch doen of het vragen aan de conciërge van je hotel of de bediening van het restaurant waar je eet.

In Amerika betaal je een vast bedrag per mijl of een deel van een mijl, toeslagen voor luchthavens en eventueel koffers en je betaalt ook de tijd dat een taxi stilstaat. Een ritje tijdens de spits zal daarom waarschijnlijk duurder uitvallen dan een taxirit tijdens de rustige uurtjes.

Taxi