<
Sluiten

Key Lime Pie

Key lime pie is een limoen-roomtaart die gebaseerd is op de Key lime, een citrusvrucht die alleen op de Florida Keys voorkomt. Sinds 1 juli 2006 is dit zeer populaire gebak het officiële gebak van de staat Florida. Je komt het op veel menukaarten tegen als nagerecht en bij veel bakkers en supermarkten kun je een punt Key lime pie kopen of een hele taart. Waar je de lekkerste koopt, is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn meerdere winkels en bakkers die beweren de allerbeste key lime pie te serveren.

Wat is Key lime pie?

Key Lime Pie

De Key lime pie is een taart die bestaat uit een bodem, een limoenvulling die gebaseerd is op de Key limes en een bovenkant van stijfgeslagen eiwit. De smaak wijkt duidelijk af van de in Europa verkochte vlaaien en taarten die op de aan limoenen verwante citroen zijn gebaseerd. Ondanks de toegevoegde suikers blijft de vulling een zeer nadrukkelijke zurige smaak houden met een bitter randje.

Als je eenmaal Key lime pie geproefd hebt, zul je daarna deze smaak direct herkennen, mits je uiteraard exemplaren eet waar de echte Key lime in verwerkt zit. Soms worden er gewone limoenen gebruikt omdat die meer sap bevatten. Je kunt zit zien als de vulling van de taart wat groener van kleur is.

Recept

Op internet vonden we het volgende recept voor Key lime pie. Omdat we in Nederland geen echte Key limes kunnen vinden hebben we het recept nog niet uitgeprobeerd:

Kneed met koude handen 125 gram koude boter, 150 gram (gezeefde) bloem, 1 eetlepel poedersuiker en 1 eetlepel ijswater tot een deeg. Zet het deeg een uur in de koelkast. Verwarm de over voor op 200 graden.

Druk het deeg in een taartvorm (boterkoek- of pie-vorm) en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bedek de bodem met bakpapier en gedroogde erwten.

Stel de oven in op 180 graden. Bak de bodem gedurende 15 minuten en verwijder dan de erwten en het bakpapier. Bak nog eens 10 minuten en laat de bodem enigszins afkoelen.

Klop zes eidooiers met een blikje (400 gram) gecondenseerde melk. Rasp twee limoenen boven het mengsel en voeg 1,25 dl. sap toe. Roer het door de melk. Giet het mengsel in de vorm en bak de taart 20 minuten.

Klop zes eiwitten met 175 gram basterdsuiker stijf en schep het met een lepel op de taart. Bak de taart in 15 à 20 minuten op 150 graden goudbruin.