<
Sluiten

Internationaal rijbewijs

De informatie over Nederlandse rijbewijzen en de acceptatie hiervan in Florida (en de rest van de Verenigde Staten) verschilt nogal. De meeste websites en reisgidsen adviseren om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. De ANWB schrijft op haar site het volgende over dit onderwerp: “Het internationaal rijbewijs heeft binnen de Europese Unie geen betekenis. Buiten de Europese Unie is het voor sommige landen echter vereist.

In een aantal landen is een Internationaal Rijbewijs vereist als u daar als niet-ingezetene bij een tijdelijk bezoek een (motor)voertuig wil besturen. Of als u een (motor)voertuig wilt huren, kan het verhuurbedrijf erom vragen. Het Internationaal Rijbewijs is 1 jaar geldig.”

Echte duidelijkheid over of je een internationaal rijbewijs nodig hebt in Florida geeft het niet. Dat de ANWB commercieel belang heeft bij het advies zal ongetwijfeld meetellen, want waar koop je in Nederland een internationaal rijbewijs? Juist… bij diezelfde ANWB.

Internationaal rijbewijs echt nodig?

internationaal rijbewijs

In de praktijk heb ik het in Florida (Orlando en Miami) nog nooit echt nodig gehad. Vanaf 1995 heb ik meer dan twintig keer een auto gehuurd in Florida, waarbij ik alleen de allereerste keer (door de info in de boekjes) een internationaal rijbewijs aangeschaft had. De man achter het loket bij Alamo keek er een keer naar en ging gewoon verder met mijn gewone Nederlandse rijbewijs. Alls andere keren is er niet om gevraagd tot in mei 2010 een dame van Alamo in Orlando vroeg wat het roze papiertje (had nog het ouderwetse rijbewijs) voor moest stellen. Toen ik deze mevrouw vertelde dat het om een Nederlands rijbewijs ging, haalde ze haar schouders op en ging trouw verder aan het regelen van mijn huurauto.

Met de politie ben ik nooit in aanraking gekomen in Florida, dus of zij problemen maken met het Nederlandse rijbewijs is ons niet bekend. Wie geen risico wil nemen zorgt dat hij of zij wel in het bezit is van een internationaal rijbewijs voor vertrek naar de States.

geen vervanging

Het internationale rijbewijs vervangt niet je echte rijbewijs, maar is slechts een officiële vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Je zult dan ook beiden bij moeten hebben als je door de politie gevraagd wordt je rijbewijs te tonen.

Het ter plaatse aanvragen van een internationaal rijbewijs is niet mogelijk. Je moet dit doen in het land waar je rijbewijs afgegeven is, dus in dit geval Nederland.