alles over Florida
afstanden
alcohol
auto rijden
bagage
beste reisperiode
bezienswaardigheden
brandstof
creditcards
dieren
dolfijnen
douane
drinken
drugs
duiken & snorkelen
elektriciteit
eten
feiten & cijfers
fooien
foto's
fotograferen
geld
homoseksualiteit
insecten
internationaal rijbewijs
internet
key hert
key lime pie
key limes
kleding
klimaat
kortingen
luchthavens
musea
naakt zonnen
navigeren
openbaar vervoer
orkanen
outlet malls
parkeren
paspoort & visum
plaatsen
pretparken
pretparkkaartjes kopen
prijzen
roken
sales tax
sterren spotten
stranden
supermarkten
taal
telefoneren
temperatuur
tijdsverschil
tolwegen
uiterlijk
vakantie
valet parking
veiligheid
weer
winkelen
zonkracht
zwemmen met dolfijnen

openbaar vervoer in Florida

In de Verenigde Staten is autobezit en autorijden bijna net zo vanzelfsprekend als eten en drinken. Je merkt dat vooral als je kijkt naar het openbaar vervoer. Voor een modern en rijk Westers land zoals Amerika neemt het openbaar vervoer een vrij beperkte plaats in als je kijkt naar hoe men zich verplaatst. Uiteraard heb je ook uitzonderingen zoals Manhattan waar de subway een belangrijke levensader van New York vormt. In Florida is het openbaar vervoersnetwerk niet zo uitgebreid als wat je zou verwachten.

Trein

In Florida kun je met de trein tussen een aantal steden reizen. Verwacht geen uitgebreid treinnetwerk verschillende sporen en tientallen stations. Er zijn twee routes in Florida die de steden Miami, West Palm Beach, Tampa, Kissimmee, Orlando, Sanford, Jacksonville, Tallahassee en Pensacola met elkaar verbinden. Deze Amtrack treinen worden vooral gebruikt om langere afstanden te overbruggen. Vanaf de diverse stations kun je via zogenaamde Thruway-bussen doorreizen naar andere bestemmingen.
Tussen Miami en West Palm Beach heb je nog een aparte spoorlijn. Deze Tri-rail doet in totaal achttien stations aan op de route die in het zuiden begint bij de luchthaven van Miami en in het noorden eindigt bij Mangonia Park in West Palm Beach.

Bus

Vrijwel iedere stad kent een uitgebreid lokaal busnetwerk, wat geschikt is om je van A naar B te verplaatsen. Deze bussen zijn vooral bedoeld om lokale mensen te vervoeren wat je goed kunt merken aan de routes die gevolgd worden. Om tussen toeristische plekken te reizen kan het met de bus best veel tijd kosten, omdat de kans groot is dat je minimaal een keer over zult moeten stappen. Probeer zoveel mogelijk gepast geld bij te hebben om een kaartje bij de chauffeur te kopen.
Voor lange afstanden heb je de zogenaamde Greyhound bussen. Deze bussen rijden tussen belangrijke plaatsen in Florida en de rest van Amerika. Je kunt met de bussen van Greyhound feitelijk heel Amerika doorreizen. Reserveren kan vooraf via internet of op een postkantoor. Je kunt ook ter plaatse een kaartje kopen.

Hop on, hop off bussen

In Miami en Miami Beach heb je speciale bussen die voor toeristen bedoeld zijn. Deze zogenaamde 'hop on, hop off'-bussen rijden langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Miami en Miami Beach. Je kunt onderweg van het uitzocht genieten, maar ook uitstappen bij stops die vooral bij de hotspots van Miami (Beach) liggen. Uitstappen en opnieuw instappen kan gedurende de geldigheid van je ticket. Meestal is dat 1 of 2 dagen.

Metro

Metrolijnen zijn zeldzaam in Florida. In Miami heb je de Metrorail die vanaf Palmetto in het noorden naar Dadeland South in het zuiden rijdt. Voor toeristen vooral interessant om tussen Coconut Grove en Downtown Miami te reizen. Rond 2020 moet er een tweede lijn gereed zijn. Deze zogenaamde Orange Line zal onder ander zorgen voor aansluiting van Coral Gables, Aventura en de universiteit op het metronetwerk.

Metromover

In Downtown Miami heb je een gratis vervoerssysteem onder de naam Metromover. Deze elektrische trein beweegt zich boven de straten en heeft meer dan twintig stations, waar de treinen over drie lijnen rijden. Dit begint Ďs morgens al om 5 uur en eindigt rond middernacht.

Taxi

In Florida kun je je uitstekend per taxi laten vervoeren. Het is niet de meest goedkope manier van publiek transport maar vaak wel de meest efficiŽnte. Op straat zomaar een taxi aanhouden is iets wat je in films veel ziet maar wat je in de praktijk niet zomaar zal lukken. Indien er geen taxistandplaats is op de plek waar je een taxi wilt nemen dan is het het handigste om een taxi te reserveren. Dat kun je zelf telefonisch doen of het vragen aan de conciŽrge van je hotel of of de bediening van het restaurant waar je eet. In Amerika betaal je een vast bedrag per mijl of een deel van een mijl, toeslagen voor luchthavens en eventueel koffers en je betaalt ook de tijd dat een taxi stilstaat. Een ritje tijdens de spits zal daarom waarschijnlijk duurder uitvallen dan een taxirit tijdens de rustige uurtjes.
Op de site taxifarefinder kun je een goede inschatting maken van de taxikosten.

meer over openbaar vervoer
Florida Public Transport Association
 

plaatsen & gebieden
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa
 
pretparken & meer
Bush Gardens
Discovery Cove
Gatorland
pretparken in Florida
pretparkkaartjes kopen
SeaWorld
Sloppy Joe's
Universal World Resort
Walt Disney World Resort
Wet 'n' Wild waterpark
 
vakantie
auto huren
beoordelingen
beste reisperiode
bezienswaardigheden
cruises
douane
hotel Floridays Resort
hotel Fontainebleau
hotels
last minutes
luchthavens
met kinderen reizen
paspoort & visum
reisgidsen
vakantie
villa huren
vliegen naar Florida
vliegtickets
 
meer Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida informatie
Florida klimaat & weer
Florida startpagina
Florida toerisme
Florida zonkalender
... meer Florida