<
Sluiten

Klimaat

De staat Florida heeft officieel met 3 soorten klimaat te maken. Het grootste deel van Florida heeft een warm zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Dit Cfa klimaat volgens de Köppen-Geiger classificatie gaat in het zuiden over in twee verschillende tropische klimaten: het tropisch savanneklimaat (type Aw) en deels een tropisch moessonklimaat (type Am). Veel bronnen vatten het klimaat van Florida simpelweg samen als een subtropisch klimaat, wat echter officieel geen classificatie is maar een zonder strikte criteria gebruikte verzamelnaam voor gebieden die wat betreft temperaturen, luchtvochtigheid en neerslag in de buurt komen van de tropische klimaten.

Een aantal factoren zijn kenmerkend voor het klimaat van Florida:

– de wintermaanden zijn koeler maar stabieler
– de zomermaanden zijn (zeer) warm, maar redelijk instabiel wat betreft weerbeeld
– de periode november tot en met april is de droge periode
– vanaf mei tot en met oktober is de natte periode met aanzienlijk grotere neerslaghoeveelheden en een grotere kans op dagen met regen
– vanaf juni tot december kunnen orkanen of tropische stormen actief zijn boven of in de buurt van Florida
– vorst komt zelden voor, sneeuw nog minder
– in de zomer zijn temperaturen die rond of boven de tropische grens van 30 graden liggen vrijwel gegarandeerd, zeker in het zuiden
– zelfs in de nattere periode is het aantal zonuren gemiddeld vrij hoog.

klimaat

Het weer in januari en februari

De winters zijn mild in Florida. De kans op neerslag is in de zuidelijke helft van Florida vrij klein, de hoeveelheden liggen gemiddeld onder de 50 millimeter regen per maand. De zon is vrij nadrukkelijk aanwezig en de temperaturen liggen overdag gemiddeld tussen de 15 en 24 graden. Onder invloed van koude poollucht uit het noorden kunnen de temperaturen overdag gedurende enkele dagen een stuk lager liggen en is er in het binnenland zelfs een enkele keer lichte nachtvorst mogelijk. Orkanen komen in deze maanden niet voor.

Het weer in maart en april

De stabielste maanden wat betreft weerbeeld en neerslag. Met gemiddeld slechts vijf dagen met neerslag per maand en 9 tot 10 uren zonneschijn per dag is het voor velen genieten. De temperatuur loopt op van 22-27 graden begin maart naar 25 tot 30 graden eind april. Sommige jaren komt de thermometer al in de tweede helft van april boven de dertig graden uit.

Het zeewater is in deze twee maanden het koelste met gemiddeld 17 tot 24 graden. Vooral langs de kust van de Golf van Mexico kan de zeewatertemperatuur aan het einde van april een flinke opwarming laten zien. Ook in maart en april is de kans op een orkaan vrijwel nihil.

Het weer in mei

Mei is de overgangsmaand naar instabiel weer met meer buien, een grotere kans op veel wind en een hogere luchtvochtigheid. De temperaturen liggen op veel plekken overdag rond de dertig graden en ook ‘s nachts wordt het voelbaar warmer. Het moment van de weersomslag is per jaar verschillend. Meestal ligt het zo rond de tweede week van mei, waarna het aantal wolkeloze dagen ineens een stuk kleiner wordt.

Het weer in juni en juli

Deze maanden moet je rekening houden met warm, vochtig en benauwd weer. Regen kan in de vorm van korte en vaak zeer pittige buien vallen, maar ook dagen die overwegend regenachtig zijn kunnen voorkomen. De hoeveelheden regen die dan kunnen vallen zijn soms net zo hoog als wat we in Nederland in de hele maand meten.

De relatieve luchtvochtigheid is in deze maanden hoog wat in combinatie met vrijwel gegarandeerde tropische temperaturen zorgt voor klam en benauwd weer. Vanaf juni komt het orkaanseizoen op gang en is er een (kleine) kans op tropische stormen.

Het weer in augustus en september

De warmste en instabielste maanden van het jaar. Heel Florida heeft te maken met ronduit tropisch weer. Overdag is het zeer warm met temperaturen tussen de 30 en 35 graden, soms zelfs nog hoger. ‘s Nachts daalt de thermometer zelden onder de 22-24 graden Celsius. De kans op stormen neemt toe. Regelmatig trekken kleinere en grote depressies over (delen van) Florida. De kans op een eventuele orkaan is in deze maanden ook het grootst. Met watertemperaturen van 27 tot 30 graden Celsius is de zee gedurende deze maanden op z’n warmst.

Het weer in oktober

In deze maand neemt de kans op onbestendig weer af en dalen de temperaturen licht ten opzichte van de voorgaande maanden. Het aantal tropische stormen neemt iets af, hoewel ze juist in deze maand wel erg venijnig kunnen zijn.

Het weer in november

De overgangsmaand van instabiel tropisch weer naar rustiger weer met lagere temperaturen. Officieel is november de laatste maand van het orkaanseizoen. De kans op zware stormen is echter al een stuk lager dan in de voorgaande maanden. Er is echter wel een redelijke kans op dagen met veelal bewolkt weer en langdurige regen. Deze dagen zijn over het algemeen de laatste stuiptrekkingen van het natte seizoen en het aantal langere periodes met mooi stabiele weer neemt in rap tempo toe.

Het weer in december

In het noorden van Florida neemt de regenkans wat af, in het zuiden neemt de kans op neerslag nog meer af. Het aantal dagen met maximaal enkele wolken aan een verder blauwe lucht neemt toe. Je merkt ook duidelijk dat de relatieve luchtvochtigheid afneemt waardoor je minder snel gaat zweten.

In de noordelijke helft zijn er al de nodige dagen te noteren waarbij de maximumtemperatuur niet meer boven de twintig graden uitkomt. In de zuidelijke helft blijft het met middagtemperaturen van 20 tot 26 graden nog steeds zeer aangenaam en kun je vrijwel alle dagen heerlijk doorbrengen aan het zwembad of op het strand.