Key Lime Pie
Key lime pie is een limoen-roomtaart die gebaseerd is op de
Key lime, een citrusvrucht die alleen op de
Florida Keys voorkomt. Sinds 1 juli 2006 is dit
zeer populaire gebak het officiële gebak van de staat Florida. Je komt het op
veel menukaarten tegen als nagerecht en bij veel bakkers en supermarkten kun je
een punt Key lime pie kopen of een hele taart. Waar je de lekkerste koopt is
vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Er zijn meerdere winkels en bakkers
die beweren de allerbeste key lime pie te serveren.
Wat is Key lime pie?
De Key lime pie is een taart die bestaat uit een bodem, een limoenvulling die
gebaseerd is op de Key limes en een bovenkant van stijfgeslagen eiwit. De smaak
wijkt duidelijk af van de in Europa verkochte vlaaien en taarten die op de aan
limoenen verwante citroen zijn gebaseerd. Ondanks de toegevoegde suikers blijft
de vulling een zeer nadrukkelijke zurige smaak houden met een bitter randje. Als
je eenmaal Key lime pie geproefd hebt zul je daarna deze smaak direct herkennen,
mits je uiteraard exemplaren eet waar de echte Key lime in verwerkt zit. Soms
worden er gewone limoenen gebruikt omdat die meer sap bevatten. Je kunt zit zien
als de vulling van de taart wat groener van kleur is.
Recept
Op internet vonden we het volgende recept voor Key lime pie. Omdat we in
Nederland geen echte Key limes kunnen vinden hebben we het recept nog niet
uitgeprobeerd:
Kneed met koude handen 125 gram koude boter, 150 gram (gezeefde) bloem, 1
eetlepel poedersuiker en 1 eetlepel ijswater tot een deeg. Zet het deeg
een uur in de koelkast. Verwarm de over voor op 200 graden. Druk het deeg
in een taartvorm (boterkoek- of pie-vorm) en prik met een vork wat gaatjes
in de bodem. Bedek de bodem met bakpapier en gedroogde erwten. Bak de
bodem gedurende 15 minuten en verwijder dan de erwten en het bakpapier.
Bak nog eens 10 minuten en laat de bodem enigszins afkoelen. Stel de oven
in op 180 graden. Klop zes eidooiers met een blikje (400 gram)
gecondenseerde melk. Rasp twee limoenen boven het mengsel en voeg 1,25 dl.
sap toe. Roer het door de melk. Giet het mengsel in de vorm en bak de
taart 20 minuten. Klop zes eiwitten met 175 gram basterdsuiker stijf en
schep het met een lepel op de taart. Bak de taart in 15 à 20 minuten op
150 graden goudbruin. Meer over Key Lime Pie
Key West Key
Lime Pie Company
 |