alles over Florida
afstanden
alcohol
auto rijden
bagage
beste reisperiode
bezienswaardigheden
brandstof
creditcards
dieren
dolfijnen
douane
drinken
drugs
duiken & snorkelen
elektriciteit
eten
feiten & cijfers
fooien
foto's
fotograferen
geld
homoseksualiteit
insecten
internationaal rijbewijs
internet
key hert
key lime pie
key limes
kleding
klimaat
kortingen
luchthavens
musea
naakt zonnen
navigeren
openbaar vervoer
orkanen
outlet malls
parkeren
paspoort & visum
plaatsen
pretparken
pretparkkaartjes kopen
prijzen
roken
sales tax
sterren spotten
stranden
supermarkten
taal
telefoneren
temperatuur
tijdsverschil
tolwegen
uiterlijk
vakantie
valet parking
veiligheid
weer
winkelen
zonkracht
zwemmen met dolfijnen

Key hert

Het Key Hert (Engels: Key Deer) is de kleinste hertensoort van Noord-Amerika en komt alleen voor op de Florida Keys. De meeste van deze herten leven op Big Pine Key, waardoor dit eiland soms ook Deer Key genoemd wordt. Ook op de direct nabijgelegen eilanden tref je dit met uitsterven bedreigde zoogdier aan. Globaal strekt het leefgebied van de Key Deer zich uit van Sugarloaf Key tot Bahia Honda Key. Omdat de herten tussen de eilanden kunnen zwemmen kan het aantal herten per eiland fluctueren.

De 65 (vrouwtjes) tot 77 centimeter (mannetjes) hoge herten worden door diverse omstandigheden met uitsterven bedreigd. De populatie die inmiddels gekrompen is tot ongeveer driehonderd tot zeshonderd dieren heeft het meeste te lijden onder de aanwezigheid van mensen. Waar de meeste herten vroeger overleden door het jagen op deze beestjes en door wilde honden, daar zijn tegenwoordig auto’s doodsoorzaak nummer één van deze unieke hertensoort. Niet voor niets dat de maximumsnelheid van het stukje US-1 dat over Big Pine Key loopt beperkt is tot 30 mijlen per uur. Helaas vallen nog zo’n 30 tot 50 herten per jaar ten prooi aan onze stalen rossen waarmee aanrijdingen door auto’s goed zijn voor bijna driekwart van alle sterfgevallen van de herten.

Key herten spotten

Wie de herten in het echt wil zien heeft de meeste kans op Big Pine Key, gelegen op een half uur rijden van Key West. Als je over de U.S. 1 aankomt op het eiland kun je de herten soms al zien vanaf de weg. Zo troffen wij het eerste hert aan bij het visitor center dat bij aankomst op het eiland aan de rechterkant ligt. De grootste kans om de herten te zien is aan het einde van Key Deer Boulevard. Hoe noordelijker je rijdt, des te groter de kans is. Een plek waar je ze vrijwel zeker aan zult treffen is Blue Hole, gelegen langs Key Deer Blvd. Rondom Blue Hole ligt een wandelpad en ten oosten van Blue Hole heb je een parkeerterrein waar je je auto kwijt kunt. Pas wel op voor de alligators, want die leven ook in dit gebied in het wild. We spreken uit ervaring, want op ongeveer anderhalve meter van ons hier een alligator zijn kop op en begon te grommen. Toch een iets andere ervaring dan van veilig achter een hek naar wilde dieren kijken.

De grootste kans om de dieren te zien is aan het begin en het einde van de dag. Overdag schuilen de meeste herten voor de warmte en de zon.

De dieren voeren is ten strengste verboden. Niet voor niets, want mensenvoedsel is zelden geschikt voor deze planteneters. Het voederen van de herten is schadelijk voor ze. Er worden dan ook hoge boetes uitgedeeld op het overtreden van deze wet.

meer over Key herten
bescherming Key hert

plaatsen & gebieden
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa
 
pretparken & meer
Bush Gardens
Discovery Cove
Gatorland
pretparken in Florida
pretparkkaartjes kopen
SeaWorld
Sloppy Joe's
Universal World Resort
Walt Disney World Resort
Wet 'n' Wild waterpark
 
vakantie
auto huren
beoordelingen
beste reisperiode
bezienswaardigheden
cruises
douane
hotel Floridays Resort
hotel Fontainebleau
hotels
last minutes
luchthavens
met kinderen reizen
paspoort & visum
reisgidsen
vakantie
villa huren
vliegen naar Florida
vliegtickets
 
meer Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida informatie
Florida klimaat & weer
Florida startpagina
Florida toerisme
Florida zonkalender
... meer Florida