alles over Florida
afstanden
alcohol
auto rijden
bagage
beste reisperiode
bezienswaardigheden
brandstof
creditcards
dieren
dolfijnen
douane
drinken
drugs
duiken & snorkelen
elektriciteit
eten
feiten & cijfers
fooien
foto's
fotograferen
geld
homoseksualiteit
insecten
internationaal rijbewijs
internet
key hert
key lime pie
key limes
kleding
klimaat
kortingen
luchthavens
musea
naakt zonnen
navigeren
openbaar vervoer
orkanen
outlet malls
parkeren
paspoort & visum
plaatsen
pretparken
pretparkkaartjes kopen
prijzen
roken
sales tax
sterren spotten
stranden
supermarkten
taal
telefoneren
temperatuur
tijdsverschil
tolwegen
uiterlijk
vakantie
valet parking
veiligheid
weer
winkelen
zonkracht
zwemmen met dolfijnen

fooien in Florida

Amerika is het land waar fooien niet alleen gebruikelijk maar ook noodzakelijk zijn. Voor veel mensen die werkzaam zijn in de toeristische branche en de horeca vormen de fooien een belangrijk deel van hun inkomsten. Zo ook in Florida dat als één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de Verenigde Staten geldt. Het niet geven van een fooi wordt in sommige branches zelfs als ‘not done’, gezien, vooral in eetgelegenheden waar je bediend wordt door vaak zeer vriendelijk en behulpzaam personeel.

gratuity of tip?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten fooi. Allereerst heb je de zogenaamde ‘gratuity’, een fooi die je eigenlijk als een vrijwel verplichte toeslag bovenop je rekening moet zien. Dit bedieningsgeld wordt in restaurants en bars verdeeld over al het personeel, inclusief keukenpersoneel. Voor de werknemers in de horeca is dit waar ze hoofdzakelijk voor werken. Gebruikelijk in Florida is dat je 15 tot 20 procent gratuity optelt over de uiteindelijke rekening inclusief taxes. Gemiddeld is momenteel 17 of 18%, in het geval je met zes personen of meer eet is twintig procent niet ongebruikelijk.
Als je uitermate tevreden bent over de bediening of er een speciale dienst geleverd is kun je extra tippen. Dit is een fooi bovenop de gebruikelijke gratuity.

op de rekening

Sommige restaurants, vooral in Miami en Miami Beach, tellen de gratuity al op tijdens het samenstellen van de rekening op bij de totaalsom. Belangrijk dus om je rekening goed te bekijken om te voorkomen dat je dubbele fooi betaalt.

geen of te weinig fooi

Het weglaten van gratuity of minder dan 15% betalen wordt als beledigend ervaren. Als je ontevreden bent over het eten of over de geleverde dienst laat je dat niet merken door met de fooi te rotzooien maar spreek je de manager aan op het feit dat je niet tevreden bent.

zelfbediening

Het schijnt steeds vaker voor te komen dat personeel van zelfbedieningsrestaurants ook een fooi verwacht. Dat is niet gebruikelijk. Het mag wel, maar moet niet. In de regel geldt dat gratuity betaald wordt als je aan tafel bediend wordt.

taxichauffeurs

Voor de taxichauffeurs geldt een zelfde percentage van 15 tot 20 procent als een normale fooi.

kruiers

Koffers of tassen naar je kamer laten brengen of op laten halen? Een fooi van 1 dollar per tas of koffer is een richtlijn. Vooral in luxe hotels misstaat het niet om af te ronden op 5 of 10 dollar.

kamermeisjes

Wordt je kamer schoongemaakt of worden je bedden opgemaakt en handdoeken vervangen? Ook hier is een fooi gepast. Voor kamermeisjes die de kamer ook poetsen is 2 tot 3 dollar per dag een goed bedrag. Als er slechts handdoeken gewisseld worden in combinatie met het bed opmaken kun je daar 1 tot 2 dollar van maken. Laat dit opvallend liggen in de badkamer of eventueel keukentje zodat de dame in kwestie weet dat het voor haar bedoeld is. Gebruik bij voorkeur alleen papiergeld.

conciërge

Veel hotels, vooral de luxe hotels, hebben een conciërgebalie in de lobby. Deze mensen vraag je om advies, tips en zij kunnen dingen voor je regelen. Indien ze wat regelen voor je is een fooi een uitstekende manier om je dankbaarheid te tonen.

valet parking

Maak je gebruik van valet parking bij je hotel of restaurant? De jongens die je auto halen en brengen waarderen een kleine fooi. Bij je hotel zul je merken dat het consequent geven van goede fooien zorgt voor snellere service.

meer over fooien
fooien in Florida

plaatsen & gebieden
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa
 
pretparken & meer
Bush Gardens
Discovery Cove
Gatorland
pretparken in Florida
pretparkkaartjes kopen
SeaWorld
Sloppy Joe's
Universal World Resort
Walt Disney World Resort
Wet 'n' Wild waterpark
 
vakantie
auto huren
beoordelingen
beste reisperiode
bezienswaardigheden
cruises
douane
hotel Floridays Resort
hotel Fontainebleau
hotels
last minutes
luchthavens
met kinderen reizen
paspoort & visum
reisgidsen
vakantie
villa huren
vliegen naar Florida
vliegtickets
 
meer Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida informatie
Florida klimaat & weer
Florida startpagina
Florida toerisme
Florida zonkalender
... meer Florida