alles over Florida
afstanden
alcohol
auto rijden
bagage
beste reisperiode
bezienswaardigheden
brandstof
creditcards
dieren
dolfijnen
douane
drinken
drugs
duiken & snorkelen
elektriciteit
eten
feiten & cijfers
fooien
foto's
fotograferen
geld
homoseksualiteit
insecten
internationaal rijbewijs
internet
key hert
key lime pie
key limes
kleding
klimaat
kortingen
luchthavens
musea
naakt zonnen
navigeren
openbaar vervoer
orkanen
outlet malls
parkeren
paspoort & visum
plaatsen
pretparken
pretparkkaartjes kopen
prijzen
roken
sales tax
sterren spotten
stranden
supermarkten
taal
telefoneren
temperatuur
tijdsverschil
tolwegen
uiterlijk
vakantie
valet parking
veiligheid
weer
winkelen
zonkracht
zwemmen met dolfijnen

Everglades

De Everglades is een enorm groot moeraslandschap dat vrijwel het hele zuidelijke deel van de staat Florida bedekt. Het Everglades National Park is slechts een deel van het hele natuurgebied. Het ecologisch systeem van de Everglades is complex en van onschatbare waarde voor het hele zuidelijke deel van Florida. Zodra je het gebied vanuit noordelijke richting binnenrijdt zie je de zogenaamde wetlands langs de snelweg liggen. Grasland met een laagje water dat varieert van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter diepte.

Het vele water in het moerasgebied wordt vooral in stand gehouden door evapotranspiratie. Bij dit systeem verdampt water dat zich op de planten bevindt en komt op die manier in de atmosfeer terecht. Flinke regen- en onweersbuien, met name in de zomerperiode, zorgt ervoor dat het water weer op de grond terechtkomt. Dit uitgekiende systeem resulteert in typische fauna die hoort bij moerassige gebieden en in dieren die hier uitstekend kunnen leven zoals schildpadden, alligators, krokodillen en slangen.

Everglades National Park

Het nationale park is een beschermd natuurpark dat met een oppervlakte van zon zesduizend vierkante kilometer slechts een vijfde deel van de Everglades omvat. Hier vind je vooral een combinatie van gras, water en tienduizenden eilandjes. In de zomermaanden tref je hier ook enorm veel muggen aan die je zowat lekprikken als je het waagt om met onbedekte lichaamsdelen de auto uit te stappen. Muggenwerende middelen op basis van deet zijn dan ook aan te raden als je in de zomerperiode (mei t/m oktober) naar de Everglades gaat. Een bijkomend nadeel van deze periode is dat de kans op (flinke) regenbuien veel groter is en ook de dieren door het meer troebele water slechter zichtbaar zijn.

Je kunt de Everglades op meerdere manieren verkennen. Met de auto kun je slechts zeer beperkt het gebied doorkruisen. Je zult ook ervaren dat je vanuit de auto weinig spectaculairs te zien zult krijgen. De meeste bezoekers aan de Everglades maken een boottocht met n van de vele airboats. Het vinden van een airboat tour is niet lastig, vooral aan de noordelijke kant van het park vind je veel aanbieders van deze boottochten. De afmetingen van de speciale moerasboten zijn verschillend, de aandrijving niet. Ze worden allemaal aangedreven door grote propellers aan de achterzijde die met veel lawaai de platte boten over het gras en water laten glijden.

Een wat intensievere manier om het moerasgebied te bezoeken is door middel van kanon of wandelen. Omdat je je ongemotoriseerd verplaatst is de kans om bepaalde dieren en vogels te zien een stuk groter. Niet zelden dat de airboattochten geen alligators in het wild opleveren maar dat je deze reptielen pas ziet zodra je de aansluitende alligatorshow bezoekt.

Naast de mooie flora en fauna vind je ook een aantal indianennederzettingen langs de randen van het gebied. De Miccosukee en Seminole-indianen leven nu vooral van het toerisme. Niet zelden verzorgen deze stammen de airboats waarmee je het moerasgebied bezoekt.

meer over N.P. Everglades
Everglades National Park

plaatsen & gebieden
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa
 
pretparken & meer
Bush Gardens
Discovery Cove
Gatorland
pretparken in Florida
pretparkkaartjes kopen
SeaWorld
Sloppy Joe's
Universal World Resort
Walt Disney World Resort
Wet 'n' Wild waterpark
 
vakantie
auto huren
beoordelingen
beste reisperiode
bezienswaardigheden
cruises
douane
hotel Floridays Resort
hotel Fontainebleau
hotels
last minutes
luchthavens
met kinderen reizen
paspoort & visum
reisgidsen
vakantie
villa huren
vliegen naar Florida
vliegtickets
 
meer Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida informatie
Florida klimaat & weer
Florida startpagina
Florida toerisme
Florida zonkalender
... meer Florida