eten in Florida
Eten in Florida moet voor niemand een probleem zijn, tenzij je
aan zeer specifieke allergiën lijdt of een zeer speciaal dieet volgt. Het aanbod
van winkels en restaurants is groot en de openingstijden zijn over het algemeen
veel ruimer dan wat wij in Nederland gewend zijn. Hoewel Amerika de reputatie
heeft van calorierijk eten en grote porties kun je ook hier gezond en
uitgebalanceerd eten.
Zelf koken is voor wie dat wil zeer goed mogelijk. Villa’s, appartementen en
soms ook hotelkamers zijn vaak voorzien van een soms zeer uitgebreide keuken die
van alle gemakken voorzien is. Inkopen doe je in Florida vooral bij
supermarkten. Losse slagers, groenteboeren en bakkers zijn soms ver te zoeken.
De supermarkten zijn gemiddeld groter dan in
Nederland en hebben een ruimer assortiment aan producten. Wat je wel zult
ervaren is dat verschillende hoeveelheden (inhoud/gewicht) van een specifiek
product en/of merk juist weer veel minder voorkomt. Over het algemeen zijn de
porties en de verpakkingen groter dan wat je in Nederland gewend bent. De
prijzen liggen gemiddeld ook hoger, vooral als je
lijkt naar verse producten zoals brood, kaas en fruit. De combinatie van hogere
prijzen en grotere verpakkingen zorgt ervoor dat het eindbedrag op je kassabon
redelijk hoog kan zijn.
Veel te kiezen
Ruime keuze vind je niet alleen terug in de supermarkten. Ook wat betreft
het uit eten vind je zeer uitgebreide mogelijkheden, zowel in aanbod als
in prijsklasse. Hier is echt voor elk wat wils te vinden. Wat een groot
verschil met Nederland is, is dat veel restaurants, ook degenen die niet
onder de noemer fastfood te scharen zijn, onderdeel zijn van een keten van
enkele tot honderden restaurants. Bekend en verspreid over heel Florida en
de rest van Amerika zijn ketens zoals Applebees, TGI Friday’s en Denny’s.
Er zijn ook meer kleinschalige ketens zoals bijvoorbeeld Sushi Siam die op
zeven locaties in Miami hun gasten uitstekend Japans en Thais voedsel
aanbiedt of een landelijk opererende keten zoals The Capital Grille die in
Florida acht vestigingen heeft. Prijzen
Wat in Florida meestal uitstekend voor elkaar is, is de prijs/kwaliteit-verhouding.
Fastfoodrestaurants en simpele ‘diners’ zijn goedkoop maar er wordt vaak
met prefab ingrediënten gemaakt in plaats met dagverse basisproducten. Als
je kijkt wat je betaalt dan zal dit je niet verbazen. Het aanbod aan
fastfood restaurants en drive-ins is in Florida veel groter dan in
Nederland. Naast de bij ons bekende ketens zoals McDonalds, Burger King en
Subway vind je hier ook vestigingen van bijvoorbeeld Wendy’s, Miami Subs
en Taco Bell. Voor liefhebbers van Mexicaans eten zoals taco’s, tortilla’s
en quesadillas kunnen we deze laatstgenoemde keten echt aanbevelen. Je
vindt ze verspreid over heel Florida. Wat eet je hier?
Na de Amerikaanse keuken waarin allerlei soorten steaks, burgers, ribs en
schaaldieren de boventoon voeren vind je in Florida een grote
verscheidenheid aan buitenlandse keukens. Ook is er een groot aantal
restaurants dat verschillende stijlen combineert. Erg populair in Florida
zijn de Mexicaanse en de Italiaanse keuken. Vooral in en rondom Miami vind
je ook een redelijk aantal Cubaanse restaurants, die zich vooral richten
op de lokale bevolking waarvan een redelijk deel van oorsprong uit Cuba
komt. Aziatische keukens zoals Japans (sushi), Thais en Chinees kom je ook
op veel plekken tegen in Florida. Via Google en allerlei dining-sites kun
je zien wat voor aanbod aan wereldkeukens er bij jou in de buurt te vinden
is.

De huishoudelijke regels
Als je uit gaat eten in Florida moet je de volgende regeltjes en
afwijkingen in je achterhoofd houden:
- in restaurants waar je bediend wordt wacht je totdat je een plaats
toegewezen krijgt door de bediening. Dit geldt ook voor terrassen.
- het fooiensysteem werkt anders dan bij ons. Lees hierover alles op onze
pagina over fooien
- veel restaurants hanteren voor alle soda’s (frisdranken) het
refillsysteem, waarbij je glas na het eerste
glas onbeperkt hervuld wordt met hetzelfde product. Dit geldt alleen voor
frisdranken zoals cola en niet voor plat water. Water drinken is daarom
vaak een stuk duurder dan frisdranken drinken
- de porties zijn over het algemeen een stuk groter dan wat bij ons
normaal is. Het delen van (voor)gerechten staat daarom niet raar, zeker
niet met kinderen. Vier gangen eten is iets wat bijna niemand lukt in de
meeste restaurants
- een zogenaamde doggybag is heel normaal in Amerika. Je neemt het eten
dat overblijft mee naar huis in een verpakking die je door het bedienend
personeel aangereikt wordt. Zeker als er nog een flinke portie overblijft
op je bord is het zeer gebruikelijk dat je de restanten mee naar huis
neemt om op een later tijdstip op te eten.
- Amerikanen zijn niet vies van kleur- en smaakstoffen. Wie allergisch is
voor smaakversterkers dient in Florida op z’n hoede te zijn.
- de prijzen die op de kaart vermeld staan zijn vrijwel altijd zonder
sales tax. Deze moet je, net als de fooi, bij
het bedrag optellen.
- lang tafelen is iets wat je in de meeste restaurants bijna niet gegund
is. Sta er niet van te kijken dat het hoofdgerecht geserveerd wordt op het
moment dat je net de laatste hap van je voorgerecht doorgeslikt hebt. Als
je langere tijd tussen twee gangen wilt hebben kun je dit het beste
duidelijk vooraf kenbaar maken
- de kleding is in Florida casual te noemen. In
de meeste restaurants staan ze er niet van te kijken als je met een
bermuda de zaak binnenkomt in plaats van met een lange broek. De chiquere
restaurants, zeker in de noordelijke helft van Florida, zijn een
uitzondering op deze regel. Een lange broek en soms zelfs een jasje en/of
stropdas kunnen in sommige toprestaurants een pré zijn. Als toerist zul je
hier echter zelden of nooit mee te maken krijgen.
Meer over eten & restaurants
toprestaurants in Florida
vereniging voor horeca in
Florida |