alles over Florida
afstanden
alcohol
auto rijden
bagage
beste reisperiode
bezienswaardigheden
brandstof
creditcards
dieren
dolfijnen
douane
drinken
drugs
duiken & snorkelen
elektriciteit
eten
feiten & cijfers
fooien
foto's
fotograferen
geld
homoseksualiteit
insecten
internationaal rijbewijs
internet
key hert
key lime pie
key limes
kleding
klimaat
kortingen
luchthavens
musea
naakt zonnen
navigeren
openbaar vervoer
orkanen
outlet malls
parkeren
paspoort & visum
plaatsen
pretparken
pretparkkaartjes kopen
prijzen
roken
sales tax
sterren spotten
stranden
supermarkten
taal
telefoneren
temperatuur
tijdsverschil
tolwegen
uiterlijk
vakantie
valet parking
veiligheid
weer
winkelen
zonkracht
zwemmen met dolfijnen

Auto rijden in Florida

Autorijden in Florida wijkt in grote lijnen niet veel af van autorijden in Nederland. Er wordt rechts gereden, veel verkeersborden zoals wij ze kennen worden ook in Amerika gebruikt en wie de Engelse taal een beetje machtig is begrijpt ook alle borden waar teksten op staan zoals bijvoorbeeld bepaalde uitzonderingen op een regeltje. Er zijn echter ook een aantal verschillen waarvan een aantal belangrijk zijn om te weten als je gaat autorijden in Florida. Alle regels met betrekking tot parkeren vind je op de pagina over parkeren.

Positie op de weg

Net als in Nederland geldt dat jouw positie op de weg zo rechts mogelijk is. Als er plek is rijdt je in principe op de rechterbaan. In de praktijk wordt het echter anders uitgevoerd en zul je merken dat rechts inhalen hier ook de meest normale zaak van de wereld is als gevolg van de manier waarop men met de rijbanen omgaat.
Als je op een snelweg rijdt dan is die vaak meer dan 2 x 2 rijstroken breed. Niet zelden worden er per rijrichting drie, vier of zelfs nog meer rijstroken gebruikt. In de regel zit het verkeer dat binnenkort af moet slaan op de rechterbaan, net als het allerlangzaamste verkeer. De linkerrijbaan is voor de mensen die op willen schieten en de middelste rijbaan of rijbanen zijn voor de rest. In de praktijk zijn de middelste rijbanen de meest gebruikte rijbanen. Door dit systeem toe te passen krijg je automatisch ook het gevolg dat er rechts ingehaald wordt. Dit kan en mag in Florida. Als Nederlander moet je er dus ook rekening mee houden dat je goed op moet letten op het moment dat je van rijstrook wisselt kijkt of er geen verkeer langs die kant aan het inhalen is. Op tweebaanswegen is het gebruikelijk dat je wel zoveel mogelijk op de rechterbaan rijdt en dat er links ingehaald wordt.

Voorrang

Hoewel officieel ook in Amerika geldt dat rechts voorrang heeft, wordt echter in de praktijk de voorrang op kruisingen en splitsingen vrijwel altijd door de ook bij ons bekende achthoekige ‘STOP’-borden geregeld. In het geval er bij een kruising geen stopbord staat dan kun je er van uit gaan dat je voorrang hebt en dat anderen wel een stopbord te zien krijgen.
In het geval je een stopbord ziet moet je helemaal tot stilstand komen voor de bijbehorende stopstreep. In veel gevallen lijkt dit compleet overbodig omdat je goed kunt zien dat er absoluut geen verkeer aankomt, maar de naleving kan streng gecontroleerd en beboet worden. Indien het een ongelijkwaardige kruising betreft laat je eerst het verkeer dat voorrang heeft rijden waarna je pas zelf aan de beurt bent. Het doorrijden na een stopbord geschiedt in de volgorde van stilstaan. Degene die als eerste voor de stopstreep stilstond mag ook weer als eerste gaan rijden.
Gelijkwaardige kruisingen herken je aan stopborden met daaronder een aanduiding ‘4-WAY’, ‘4-WAY X-ING’ of ‘ALL’. De voorrang is in dat geval altijd in volgorde van stoppen. Door dit systeem krijg je nooit dat een hele rij auto’s voorrang heeft op de rest maar dat je redelijk snel door kunt rijden.

Voetgangers

Op officiële voetgangersoversteekplaatsen hebben alle voetgangers in Florida altijd voorrang op het overige verkeer. Doorrijden kan je op een flinke boete komen te staan.

Fietsers

Ook fietsers hebben veelal vooral op automobilisten als ze op een fietspad rijden. Vooral in het westen van Florida en op de Keys kun je regelmatig te maken krijgen met een fietspad dat de weg doorkruist en waarbij de fietsers in dat geval voorrang hebben.

Doorrijden bij rood

In Amerika is het meestal toegestaan om bij rood licht door te rijden als je rechtsaf slaat. Dit mag alleen als je eerst volledig tot stilstand bent gekomen en er zeker van bent dat je het verkeer niet hindert als je doorrijdt. Als het niet toegestaan is om bij rood licht toch rechtsaf te slaan dan staat dat duidelijk aangegeven. Dit gebeurt door de melding ‘NO TURN ON RED’. Indien er twee rijstroken zijn om rechtsaf te slaan mag je meestal allen maar vanaf de meest rechtse rijstrook doorrijden bij een rood verkeerslicht.

Alcohol

Het rijden onder invloed van alcohol of drugs is in Florida ten strengste verboden. Ook de aanwezigheid van aangebroken flessen of blikken alcoholische dranken in de cabine is ten strengste verboden, zelfs als deze leeg zijn.

Tip: eerst een goede nachtrust

Op het moment dat je in Florida per vliegtuig aangekomen bent dan heb je er een vermoeiende reis op zitten en moet je eventjes zes of zeven uur tijdsverschil overbruggen. Het is daarom aan te raden om de eerste overnachting vlak bij het vliegveld te boeken om de volgende dag pas aan je rondreis door Florida te beginnen. Op die manier voorkom je dat je te moe achter het stuur kruipt en misschien je vakantie wel met een ongeval begint.

Snelheid

De maximumsnelheid varieert in Florida flink. Op de zogenaamde 'interstates' mag je op redelijk wat plekken 70 mijl per uur rijden, wat neerkomt op ruim 110 kilometer per uur. Op sommige stukken en wegen kan echter een (soms aanzienlijk) lagere maximum snelheid gelden. Goed opletten tijdens het autorijden want het overtreden van de snelheidsregels kan je een leuke bekeuring als souvenir opleveren. Naast een maximumsnelheid geldt er op sommige wegen ook een minimumsnelheid.

Weggedrag

Naar onze mening is het autorijden in Florida meer relaxed dan in Nederland. Automobilisten zijn in de tegel minder gehaast, een stuk hoffelijker en zelden agressief in hun rijgedrag. Iemand er even tussen laten is hier vrijwel vanzelfsprekend en op een enkele idioot na heb je hier veel minder last van bumperklevers, snelheidsduivels of automobilisten die op een andere manier het verkeer in gevaar brengen. Het verschil in mentaliteit merk je vooral als je eenmaal weer terug bent in Nederland en weer zo’n pukkelhoofd in een leasebakje ziet slalommen tussen het overige verkeer.

Meer over autorijden in Florida
USA Tourist - driving tips

plaatsen & gebieden
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa
 
pretparken & meer
Bush Gardens
Discovery Cove
Gatorland
pretparken in Florida
pretparkkaartjes kopen
SeaWorld
Sloppy Joe's
Universal World Resort
Walt Disney World Resort
Wet 'n' Wild waterpark
 
vakantie
auto huren
beoordelingen
beste reisperiode
bezienswaardigheden
cruises
douane
hotel Floridays Resort
hotel Fontainebleau
hotels
last minutes
luchthavens
met kinderen reizen
paspoort & visum
reisgidsen
vakantie
villa huren
vliegen naar Florida
vliegtickets
 
meer Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida informatie
Florida klimaat & weer
Florida startpagina
Florida toerisme
Florida zonkalender
... meer Florida